Egy átlagos család járvány évében 800 ezer forintot tett félre átlagosan. Ki az aki ezzel nem ért egyet?


Egy átlagos család járvány évében 800 ezer forintot tett félre átlagosan. Ki az aki ezzel nem ért egyet?



Elképesztő mennyiségű megtakarítást halmoztak fel tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Vagy legalábbis azok a háztartások, amelyeket nem sújtott a koronavírus-járvány, és nem veszítették el a jövedelmüket. A jegybank legfrissebb értékpapír-statisztikáiból ugyanis az derül ki, hogy 2020-ban a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon – írja a napi.hu. A múlt héten publikált jegybanki adatok szerint ehhez jött még több mint 1600 millárd forintnyi új bankbetét, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon volumene.


„A sornak azonban ezzel még nincs vége, hiszen a készpénzt is halmozták tavaly a magyarok. Az első kilenc hónapban 485 milliárd forintnál is több készpénzzel nőtt a háztartások megtakarítása, és ez a trend vélhetően az utolsó negyedévben sem torpant meg.


Vagyis a háztartások tavaly akár 3500 milliárd forintot is félre tehettek a járvány és a válság ellenére, ami egy átlagos háztartásra vetítve 800 ezer forintnál is több pénzt jelent.”


Ez egy átlag. Sokan voltak, akik elveszítették a munkahelyüket vagy bár megtarthatták, de a fizetésüket csökkentette a munkaadója, ezért ők alighanem lefele húzták az átlagot. Azt már több felmérés is kimutatta, hogy a leggazdagabb réteg – a világon és Magyarországon is – tudta növelni a vagyonát.


Aki elmerülne a részletekben, abban, hogy az értékpapír-állomány hogyan tevődött össze, mennyi pénz volt a bankban, mibe fektettek a magyarok, az a napi.hu cikkét böngéssze.