Jó hír, ha így haladunk, májusra túl lehetünk a járványon


Jó hír, ha így haladunk, májusra túl lehetünk a járványon



Amennyiben az oltás az eddigi ütemben halad, és nem jön egy újabb, brutális mutáns, akkor május végére túllehetünk a járványon - hangzott el az ATV Híradójában szerdán.


Az atv beszámolója szerint Rusvai Miklós víruskutató úgy fogalmazott: a cseh és szlovák mutáns bizonyítottan a brit variáns továbbmutálódott változata, tehát a brit mutánshoz hasonló veszélyességű, tehát egyik sem okoz súlyosabb megbetegedést, mint az eredeti brit változat. Kitért arra is: Szlovákia most küzd azzal a problémával, amivel a magyar egészségügynek decemberben kellett szembenéznie.


A szomszédos országban a legmagasabb lakosságarányosan a halálozási arány az egész világon, és az elmúlt 14 napban innen azonosították átlagban a legtöbb új fertőzöttet.


Összeomlás szélén a szlovák egészségügy a járvány miatt, Magyarország is segítséget ajánlott

Arra a kérdésre, hogy nálunk mikorra érhet véget a járvány, Rusvai azt mondta: ha alapvető mutációs változás nem következik be a víruson, akkor a vakcinák védelmet jelentenek.


AMENNYIBEN AZ OLTÁSOK OLYAN ÜTEMBEN HALADNAK, MINT EDDIG, AKKOR MAGYARORSZÁG MÁJUS VÉGÉRE TÚL LEHET EZEN A JÁRVÁNYON.


Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy tartanunk attól kell, ha esetleg olyan mutáns jelenik meg, ami alapvetően megváltoztatná a vírus tüskefehérjéjét. Erre azonban az elmúlt egy évben nem volt példa.