Két unokáját vitte a halálba a nagymama, aki piroson áthajtott, majd egy vonattal ütközött


Két unokáját vitte a halálba a nagymama, aki piroson áthajtott, majd egy vonattal ütközött



Halálos közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség azzal a helyi nővel szemben, aki tavaly februárban a piros jelzés ellenére ráhajtott egy vasúti átjáróra az unokáival a háta mögött, ezért összeütközött az érkező vonattal, ami miatt a két gyermek a helyszínen meghalt.


Az asszony Kecskemét-Katonatelepen vezetett egy személyautót, amivel a 8 és 11 éves lányunokáit szállította. A látási viszonyok jók voltak, a nő 20-25 km/h sebességgel hajtott. Haladása során az asszony egy fénysorompóval biztosított vasúti átjáróhoz ért. Itt annak ellenére nem állt meg, hogy a fénysorompó legalább 40 másodperce villogó piros jelzést adott, valamint jobbról egy vonat közlekedett.


A nő ráhajtott az átjáróra, ami miatt az érkező vonat a gyorsfékezése ellenére 120 km/h sebességgel a személygépkocsi jobb oldali középső-hátsó részének ütközött. Az ütközés ereje miatt a személyautó kettétört, és a személygépkocsiban hátul utazó két gyermek kiesett az autóból és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen meghaltak. Az asszony a baleset miatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.


A nő megszegte azt a KRESZ szabályt, miszerint a vasúti átjáró előtt a közúti jelzőtáblánál meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közlekedik, illetve ha a fénysorompó villogó piros jelzést ad. Ezzel a cselekményével a vonaton utazók életét, testi épségét is veszélyeztette.


A szabadlábon védekező asszonyt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségén kívül közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel is vádolja az ügyészség.