Meghalt a 1,5 hónapos kisbaba, akit a pap a keresztelőn a vízbe mártott, és megfulladt


Meghalt a 1,5 hónapos kisbaba, akit a pap a keresztelőn a vízbe mártott, és megfulladtA pópa ártatlannak tartotta magát, az ortodox egyház vizsgálatot indított.

A Román Ortodox Egyház (BOR) belső vizsgálatot indított, miután egy suceavai keresztelő után meghalt egy hathetes csecsemő – írja a Krónika. Az egyház szóvivője azt mondta, a patriarkátus mélyen együttérez a gyászoló családdal. Vasile Banescu beszélt arról is, milyen a szabályos ortodox keresztelés.


A pap egyik kezével tartja a gyerek tarkóját, a másikkal védi a száját és orrát, hogy ne nyeljen vizet, miközben háromszor alámeríti. Az alámerítésnek közvetlenül a lélegzetvétel után kell történnie, de  szükség esetén vagy ha a gyerek állapota megköveteli, lehetőség van rá, hogy az alámerítés helyett vizet öntsenek a fejére.


A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz a pap ellen, aki a hathetes baba egész testét a keresztelő medence vízébe nyomta. A csecsemőhöz riasztott rohammentősök szerint a túl sok vizet nyelt, víz került a tüdejébe. Újraáélesztették, de a kórházban meghalt.


A suceavai esperes a helyi sajtónak azt mondta, a keresztelőn a baba egész testét a víz alá nyomta a szertartást végző pap, aki azonban neki azt mondta, a csecsemő a szertartás alatt és utána is sírt, amikor pedig látta, hogy baj van, ő hívta a 112-es segélyhívót. A szülők szerint viszont az alámerítés után a baba nem sírt, nem köhögött, nem lélegzett, ők riasztották hozzá a mentőket.