A temetőben egy sír rendezése közben egy sírkőre lettem figyelmes..Elolvastam, és nem tudom kiverni a fejemből..


A temetőben egy sír rendezése közben egy sírkőre lettem figyelmes..Elolvastam, és nem tudom kiverni a fejemből..Néha olyan helyen találunk nagy életigazságokat, ahol nem is várnánk. Valamelyik nap kimentem a temetőbe a keresztanyám sírját rendbe tenni. Ahogy ott dolgoztam, felfigyeltem egy sírfeliratra, ami mindeddig elkerülte a figyelmemet.


Nagyon nehéz volt úgy végigolvasnom, hogy ne csorduljanak ki a könnyeim, mert annyira igaz, hogy az mintha csak a szívemből szólna, nagyon nagy igazság az emberi sorsról!


Biztos vagyok benne, hogy sokan egyetértenek majd:


Vándor!


Ha e kertben jársz, tekints e sírkőre,

És amit olvasol, tartsd meg emlékedben.

Ami te vagy most, az voltam egykor én is,

S ami én vagyok most, az fogsz lenni te is

Mivel e világon, minden múlandó…

dúsgazdag s koldus egyaránt halandó.

Bármivel bírjál, mind e földön marad,

Tégy hát jót tehetséged szerint életedbe,

mert csak tetteid kísérnek a mennybe.


Végső soron mindannyiunkra ugyanaz a sors vár, ami közös a gazdagban és a szegényben. A rangosban és a munkásban. Csak sajnos sokan elfelejtik…


Éppen azért vannak ezek a nagy igazságok, hogy figyelmeztessenek minket arra, hogy létünk mulandó, és ezt sehogyan sem kerülhetjük el. Azt az időt kell értelmesen, tartalmasan eltöltenünk a földi létben, amely nekünk adatott.


Aki erre képes, annak az élete értelmet, tartalmat nyer, aki azonban csak üres, felszínes életet él, az tartalmatlanságba vész..