Igazi luxus lesz cigizni a jövő hónaptól


Igazi luxus lesz cigizni a jövő hónaptól



Várhatóan rövidesen emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. Jelzésértékű, hogy a kétlépcsős jövedékiadó-emelés első, januári szakaszához közeledve a trafikok már decemberben elkezdtek árat emelni, ezért az iparági várakozások szerint a közelgő április 1-jei adóváltozás hatása is lassan érezhető lesz – írja a Világgazdaság. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemző cikk szerint a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz.

UGYANAKKOR ARRA IS SZÁMÍTANI KELL, HOGY A FELSŐ KATEGÓRIÁS TERMÉKEKÉRT 1800 FORINTOT IS ELKÉRHETNEK DOBOZONKÉNT, HISZEN A JANUÁRI VÁLTOZÁSSAL EGYIDEJŰLEG IS 130 FORINT VOLT AZ EGYSZERI ÁREMELÉS MÉRTÉKE.

Ugyancsak 1700 forintos vagy valamivel afeletti fogyasztói árszintre van kilátás a kis tasakos dohány (a legnépszerűbb, 30 grammos csomagolás) esetében, amelynek az ára decemberben is 80 forinttal lett több.

Az idei kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek külső oka van, de a vonatkozó európai uniós szabályozás újragondolása már zajlik.

A cikk felidézi, hogy a magyar kormány az adóemeléseknél kifejezésre juttatta álláspontját a fennálló közösségi szabályozásról, amelynek alapján Magyarországot a nem teljesítők közé sorolta Brüsszel.