Nagyon fontos dolgot kér az Operatív Törzs minden magyar embertől! EZT tartsák be


Nagyon fontos dolgot kér az Operatív Törzs minden magyar embertől! EZT tartsák be

 Hosszú hétvége előtt állunk, ezét sokan nagybevásárlást terveznek, de ezt most csak abban az esetben tegyék meg, ha nagyon fontos dolgot kell beszerezniük - kérte Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.



Kiss felidézte, hogy négy hónapja vezették be azokat a védelmi intézkedéseket, amik azóta is meghatározzák a vírus elleni védekezést, a hatóságok akzóta ellenőrzik ezek betartását. Mint mondta, a rendelkezésre álló adatok alapján március 15-re, hétfőre több magánszemély a főváros több pontjára gyülekezésre hívja az embereket a közösségi médián keresztül. Kiss hangsúlyozta, hogy fontos a védelmi intézkedések betartása, a gyülekezés és annak szervezése nem csak az egészségünket veszélyezteti, hanem tilos is.


A jogszabály értelmében rendezvényt, gyűlést tartani és annak helyszínén tartózkodni tilos - közölte.

Beszélt arról is, hogy az ünnep miatt hosszú hétvége előtt állunk, ilyenkor sokan nagybevásárlást terveznek, de az operatív törzs azt kéri, ezt most inkább mellőzzük. Fontos a csoportosulások elkerülése, ezért csak abban az esetben menjünk vásárolni, ha fontos dolgot kell beszereznünk - mondta Kiss Róbert.

Vakcina-helyzet

Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, "reményeink szerint az első szállítmányok hamarosan megérkeznek" - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes közlése szerint ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle.

A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt - mondta az osztályvezető.