A súlyával piszkálták, majd kirúgták a főiskoláról: Csala Zsuzsa


A súlyával piszkálták, majd kirúgták a főiskoláról: Csala Zsuzsa


Az apja Amerikába disszidált, magára hagyva az amúgy is nélkülöző családot, a színművészeti főiskoláról pedig kirúgták, mert nem akart lefogyni és kifigurázta az egyik tanárát. Mégis talpon maradt és zseniális komika lett belőle. Következzék Csala Zsuzsa kalandos élete!


Újpesten született 1933 nyarán. A szülei egy szoba-konyhás kis házban éltek, ráadásul öten, mivel Zsuzsa előtt már két gyermeke volt a párnak, Márta és Csilla. Tizenöt éves volt, mikor az apja fogta magát és meg sem állt Amerikáig. Zsuzsa sosem felejtette el, hogy a két nővére azért kezdett el egészen fiatalon dolgozni, hogy ő tovább tanulhasson.


Mindhárom lány úszni járt, Zsuzsa ráadásul tehetséges mellúszó volt, vegyes váltóban ifjúsági magyar bajnok is lett. Tizenhat évesen, a helyi, Kanizsai Dorottya gimnázium színházi társulatában lépett fel, elvileg egy komoly darabban, de ő már akkor komédiázni próbált. Az amatőr társulatban látta meg Pártos György, a Madách Színház igazgatója, aki egy levelet küldött Csalának, melyben arra biztatta, menjen el a színművészeti főiskolára felvételizni. Így is tett, korkedvezménnyel felvették, ám jött az újabb törés az életében.


Az akkor már telt idomokkal megáldott színésztanulót mindenáron le akarták fogyasztani, volt, hogy azt mondták, ha lead öt kilót, ő lehet Júlia, a Romeo és Júliában. Hiába ordított, hogy Csala Zsuzsa a nevettetésre született, a tanárai a drámai szerepeket erőltették. A feszültség aztán a harmadik évben csúcsosodott ki, amikor is kapóra jött a főiskola vezetésének, hogy Csala kifigurázta az egyik tanárát. Kirúgták, s ekkor úgy tűnt, örökre elvesztettünk egy korszakos komikát.


Szerencsére Mátrai József, a Déryné Színház vezetője Csala után nyúlt és leszerződtette a lelkileg megtépázott lányt. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Csala Zsuzsa rövid kitérők után a Vidám Színpad komikája lett, ahol évtizedeken keresztül nevettette az országot, mellette pedig a televízió nézői is a szívükbe zárták.  Nagy elégtételt jelentett számára, hogy a főiskola egyik tanára, Bánki Zsuzsa – aki szintén a testsúlya miatt ostorozta Csalát – hosszú évekkel később, egy esti előadás után odalépett hozzá, megölelte és csak ennyit mondott: „És én még téged akartalak lefogyasztani…”


A Déryné Színházban szeretett bele Kürtös István színészbe, akihez hozzá ment feleségül és harminc éven át, egészen a férfi haláláig együtt éltek. Csala Zsuzsának nem született gyermeke, már idős korában mesélte, hogy a kutyák voltak számára a „gyermekei”. A legkedvesebb kutyusa egy német juhász volt, amelyet eredetileg Viszki névre kereszteltek, ám Csala kedvenc játszótársa, Kabos László egy alkalommal azt mondta, mivel Zsuzsa inkább a bort kedvelte, legyen Fröccs a kutyus neve. Így is történt. Kevesen tudják, a népszerű komika önkéntes rendőr volt, ám ideje nem sok akadt arra, hogy dolgozzon is ebben a szerepben, de ebből fakadt az is, hogy idős korában egy közhasznú társaság keretén belül szenvedélyesen kutatta az ellopott autókat. A kutyákról sem feledkezett meg, menhelyek létesítését támogatta és Fröccs halála után sem volt kérdés, hogy lesz kutya a háznál.


A közönség imádta, kitüntetéseket is kapott, de mindig arra az ajándékra volt a legbüszkébb, amit még a hatvanas években, egy vidéki hakni után kapott. Egy idős néni jött oda hozzá az előadás végén és elmondta, a körtefáján csupán egy darab gyümölcs termett, óvta széltől, esőtől, de most elhozta neki, mert annyira hálás a sok nevetésért. Sok szerepében kedveltük, azt is, amikor a Kérem a következőt! című rajzfilmben Ursula nővér hangjaként szólalt meg. Mint elmondta, eleinte furcsa volt, hogy mélyebb hangon kellett beszélnie, de végül megoldotta. A szerep nagy népszerűséget hozott, megesett, hogy a lakása ajtaján egy cetlit talált, amelyen csak ennyi állt: szeretlek Ursula!  Az is megtörtént, hogy egy vidéki fellépés után odalépett hozzá egy hölgy, azzal, hogy a férje iszákos, jó lenne ha beszélne a fejével, sőt, az sem lenne gond, ha rácsapna a mancsával.


Csala Zsuzsa idős korában már sokat betegeskedett, megviselte, hogy egy ideig úgy tűnt, a szíve csücske, a Vidám Színpad megszűnik. A férje halála után sokáig élt egyedül, s végül 2014-ben, 80 éves korában, Budapesten aludt el örökre a súlya miatt sokszor méltatlanul bántott legendás komika.


Nyugodj békében, Csala Zsuzsa!