Figyelmeztetést adtak Szerda estére, ha ezt tapasztalja, akkor kapcsolja le az áramot, és menjen távol az ablaktól


Figyelmeztetést adtak Szerda estére, ha ezt tapasztalja, akkor kapcsolja le az áramot, és menjen távol az ablaktól



Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.20. csütörtök éjfélig

DÉLEN KIADÓS ESŐ


Ma a napi csapadék mennyisége területi átlagban, a délnyugati, nyugati megyékben 20 mm felett, a Dráva mentén néhol 30 mm felett alakulhat. Kisebb körzetekben akár 30 mm-t jóval meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet éjfélig. Csütörtökön egyre inkább délkeletre helyeződik át a hangsúly, ekkor leginkább az Alföld keleti, délkeleti tájaira összpontosul a jelentős csapadék, ami általában 20 mm felett, néhol 30 mm felett várható.


Ma napközben a Dunakanyar és a Dunántúli-középhegység területén és az Alföld keleti, valamint déli részein fordulhat elő zivatar, késő délután, estefelé intenzív zivatar is kipattanhat szélerősödéssel, apró szemű jégesővel, felhőszakadással. A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség ált. 20-25 mm felett, de erőteljesebb gócokban akár a 30, 40 mm-t is meghaladhatja. Csütörtökön egy Duna-Tisza-közén húzódó konvergencia mentén alakulnak ki elsősorban zivatarok. Keleten, délkeleten is előfordulhatnak zivatarok, legkisebb eséllyel ész számmal az északkeleti határ közelében számíthatunk előfordulásukra. Az intenzív gócokat szélerősödés, rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (15-20mm), illetve aprószemű jégeső kísérheti.

 

Mj.: Csütörtök napközben a Dunántúlon az északnyugati, keleten az északkeleti szél időnként viharossá fokozódhat (60-65 km/h)