5 perce jött a jó hír az oltottaknak.. Ezt állítja a szakértő


5 perce jött a jó hír az oltottaknak.. Ezt állítja a szakértő



A napokban a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint hosszabb ideig, akár évekig lesz védett az aki, beoltatta magát miután átesett a fertőzésen. A remek hírt Kemenesi Gábor pécsi virológus osztotta meg.

 

Megjelent a legfrissebb tanulmány a Nature c. szaklapban a koronavírus elleni védettségről, melyből kiderült: minimum 12 hónapra védett az, aki átesett már a fertőzésen. Ha pedig erre még oltást is kap, akkor gyakorlatilag évekre, de egyes szakemberek szerint akár egy életre védetté válhat.

 

A SEJTJEINK EMLÉKEZNEK A VÍRUSRA

Az egyik legfontosabb dolog a védettség kialakulásának tekintetében, hogy a szervezetünk a fertőzés legyőzését követően ún. „memória sejtek”-et gyárt, és ezek fokozatosan szaporodnak, így gyakorlatilag idővel egy igen erős és komoly védelmi arzenál fejlődik a testünkben. A szervezetünk termel még a vírus más része ellen is antitesteket, ám ezek egyrészt nem is eléggé erősek, nem mutatnak megfelelő védelmet, másrészt a számuk idővel folyamatosan csökken. A fertőzésen átesettek 93%-nál még egy év után is tökéletesen emlékszik a szervezet a tanulmány eredményei szerint, azaz védettek.

 

Ugyan a sejtjeink emlékező képessége elég hosszú, de úgy fest: 12 hónap után már ez is elkezd csökkenni. Viszont azok, akik erre oltást kaptak, extra védettségre tesznek szert, gyakorlatilag segíti az immunsejtek munkáját.


AMIKOR A VÍRUS MEGFERTŐZ BENNÜNKET , A VÍRUS MINDEN EGYES FEHÉRJÉJE, SŐT MINDEN EGYES FEHÉRJESZAKASZOK ELLEN KÜLÖN SPECIFIKUS ELLENANYAGOT, ÉS AZ EZT FELISMERŐ T-SEJTEKET GYÁRT. A TÜSKEFEHÉRJE EGY KIS SZAKASZÁT ISMERI FEL. A MEMÓRIA SEJTEK FERTŐZÉSRE RÁOLTÁS SORÁN AZOKAT A MEMÓRIASEJTEKET SOKSZOROZZA MEG, AMI A TÜSKEFEHÉRJÉT ISMERI FEL– magyarázta a folyamat lényegét Prof. Tóth Sándor virológus.

Akik átestek a fertőzésen és oltásban is részesültek, a tanulmány szerint a mutánsok széles skálája ellen, hosszútávon védettek lehetnek – ez azt jelentheti, hogy a vakcinák új variánsokhoz történő módosítását sem kell túl gyakran elvégezni. A tanulmányban ezt az Alfa, Béta, Gamma és Iota variánsokkal erősítették meg.


AZ EGÉSZ VÍRUST TARTALMAZÓ OLTÁS LEHET A TUTI

Prof. Tóth Sándor virológus a téma kapcsán a Borsnak elmondta:

Ha az elölt vírust tartalmazó vakcinával történik a ráoltás, mint pl. a Sinopharm vagy az indiai Covaxin, akkor két típusú oltás felvételével az új, még nem ismert mutánsok ellen is védettek lehetünk.AZ ÚJ INDIAI VARIÁNS KÓRHÁZI KEZELÉST IGÉNYLŐ, SÚLYOS KÓRLEFOLYÁSA ELLEN A HAZÁNKBAN JELENLEG ALKALMAZOTT OLTÁSOK MINDEGYIKE VÉD

– fejtette ki a magyar professzor.


MÁR A CSECSEMŐK OLTÁSÁT IS TESZTELIK

A Pfizer után a Moderna is teszteli a koronavírus elleni vakcinája klinikai vizsgálatát hat hónap és 12 év közti gyerekeken. Azok a csecsemők védettek, akik édesanyja várandóssága vagy a szoptatás ideje alatt megkapta a covid elleni oltást. Emiatt csak hat hónapos kortól tesztelik a gyógyszergyártók kisebb dózisban a vakcinájukat. Tóth Sándor szerint a gyerekekre semmivel sem veszélyesebbek az oltások, mint a felnőttekre.A GYEREKEKNEK FOLYAMATOSAN ÉRIK AZ IMMUNRENDSZERÜK, AZ ELSŐ BCG OLTÁS ÉLŐ LEGYENGÍTETT BAKTÉRIUMMAL, PÉLDÁUL MÁR 6 HETES KORÓL MEGKAPJÁK.