Rossz hír azoknak, akiket Sinopharm-al vagy Szputnyikkal oltottak.. ERRE nem számítottunk


Rossz hír azoknak, akiket Sinopharm-al vagy Szputnyikkal oltottak.. ERRE nem számítottunk



Csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg az osztrák Zöld Kártyát, amivel lehet majd látogatni az éttermeket, szálláshelyeket, strandokat és sok más közösségi teret Ausztriában – írja a sozialministerium.at, és a Kleine Zeitung közlése alapján a 444.hu.


Magyarországon a 4,6 millió oltottból legalább kétmillióan kaptak EMA-engedéllyel nem rendelkező oltóanyagot, Sinopharmot és Szputnyikot. 

Az osztrák Zöld Kártya alacsony járványügyi kockázatot jelent, és az kaphatja meg, aki átesett a betegségen, hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyíthatja gyógyultságát, ha bemutat egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztet, illetve ha az EMA által engedélyezett oltás első dózisa után letelt 22 nap. A kártya 9 hónapig érvényes – olvasható a portál cikkében.

 

Az EMA a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, és a Johnson&Johnson vakcináját fogadta el eddig. A Szputnyik V-t jelenleg is vizsgálják.

Mivel Szerbiában külföldieket is oltanak, osztrákok is kaphattak Sinopharmot vagy Szputnyikot, ami számukra is nehézséget jelent a későbbiekben. Tudományos adatok híján azonban EMA-engedélyes vakcinával való újraoltásuk nem ajánlja az osztrák egészségügyi minisztérium.