Ők az a testvérpár, akik belefulladtak Fonyódnál a Balatonba.. ez az utolsó kép róluk


Ők az a testvérpár, akik belefulladtak Fonyódnál a Balatonba.. ez az utolsó kép róluk



Hetek óta lázban égett a jászberényi Pongrácz család: a három gyermek és a szülők is rettentően várták a balatoni nyaralást.


Egy napig minden csodálatos is volt, másnap azonban ép ésszel felfoghatatlan tragédia történt a famíliával. Az alsóbélatelepi strandon a vízbe fulladt a 13 éves Zoltán és a 17 esztendős Tamás.


– Együtt mentünk be a vízbe, én a húgukkal vízipisztolyoztam, a srácok pedig odébb úsztak a matraccal. Aztán kimentünk a vízből a lányommal. Alig fél óra telt el, amikor megláttam, hogy néhány fiatalember hoz ki egy ájult gyereket. Egyből odasiettem, de akkor még nem is tudtam, hogy az én fiamról van szó. Csak a fürdőnadrágjáról ismertem fel szegényt – idézte fel megtörten az apuka, Sándor.



– Német fiatalok segítettek rajta, nem is tudtak magyarul, de mindent megpróbáltak, hogy megmentsék. Minden elismerésem azoknak, akik próbálták megmenteni a gyermekeim életét – tette hozzá. A gyászoló apukával akkor beszéltünk, amikor hétfő délután hazaértek. A nyaralásuk egyébként egész héten tartott volna, de a tragédia után másnapján elindultak.


 Tamás és Zoltán húgukkal, Dominikával fotózkodott vasárnap. Néhány órával később a fiúk belefulladtak a Balatonba

Tamás és Zoltán húgukkal, Dominikával fotózkodott vasárnap. Néhány órával később a fiúk belefulladtak a Balatonba


– Egész kicsi koruktól vittük őket nyaralni. Ugyan nem versenyszerűen, de tudtak úszni. Akárhova mentünk, rendszeresen ugráltak a mély vízbe, sosem volt gond ezzel. Mindketten jó fizikumúak voltak, csak arra tudok gondolni, hogy felhevülhetett a testük, amikor belecsúsztak vagy beleugrottak a vízbe. Egyébként szemmel láthatóan a tragédia másnapján az a három bója beljebb volt hozva, amik azt jelezték, honnan mélyül a víz. Én már a rendőrségen voltam, amikor este a másik gyermekemet megtalálták. Hétfőn hazafelé bementünk a krematóriumba. Ott még el tudtunk tőlük búcsúzni. Előtte még gyújtottunk egy-egy mécsest a parton, ahol a tragédia történt – mesélte a könnyeivel küszködve az édesapa.



A tragikus sorsú gyerekek húga, Dominika a partról nézte végig az egész kálváriát. Ugyan tegnap erősnek mutatta magát, de a szülei elmondása szerint már nagyon sokat sírt. Sándor arról is beszélt, hogy az elhunyt gyermekei gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek. A nagyobbik nyitott gyomorszájjal született, csak ülve lehetett altatni kicsiként, hogy ne fulladjon meg, mert a légcsöve folyton elzáródott. Emellett alig hallott és gyengén látó is volt. A kisebbik autoimmun betegséggel és lisztérzékenységgel küszködött. Húszéves bátyjuk már külön él tőlük, ő a nyaralásra sem tartott velük.


Megtörte a tragédia

Laky Zsuzsi szépségkirálynő a tragédia idején szintén az alsóbélatelepi partszakaszon volt a gyermekeivel.


– Még mindig felzaklat, ami vasárnap történt. Mi a strand másik részén voltunk, de csak egy kevés nádas választja el egymástól a kettőt. Mentő és rendőrségi helikopter is körözött, majd leszállt. Nagyon ijesztő volt, amikor megtudtuk, miért is jöttek. Borzalmas egy ilyen eseménysort végignézni, nagyon sajnálom az áldozatokat és a szüleiket is – mondta megtörten Zsuzsi.


Hiába próbált segíteni

– A vízben játszottam a barátaimmal és a gyerekeimmel, amikor egy SUP-os srác jött felénk és segítségért kiabált! A bója felől jött, rohantam felé a vízben, ahogy csak tudtam. A deszkáján egy fiatal fiú feküdt, mozdulatlanul. Azonnal megkezdtem a szívmasszázst, értek hozzá, mert sokáig külföldön vízimentőként dolgoztam. Sajnos, hiába igyekeztem, a gyerek menthetetlen volt – idézte fel a tragikus pillanatokat a strandon Attila. – Kint mondta az anyuka, hogy a másik fia is a vízben van. Szegény apuka többször elfeküdt a füvön, annyira kikészült.