.

Rusvai: a beoltottak közül legalább 300 ezren védtelenek

 


Oda kellene figyelni azokra, akiket beoltottak, de nem lettek védettek, mert ők és hatóság is hamis biztonságérzetbe ringatják magukat. Ezt a mintegy 300 ezer embert hozzá kellene juttatni egy harmadik adag oltáshoz - mondta Rusvai Miklós virológus, az ATV Start című műsorában.


A teljes lakosságnak már több mint fele megkapta a második adag oltását, kérdés, hogy ez elegendő-e a nyájimmunitás kialakulásához. A virológus szerint ezt a számot mindenképp feljebb kellene tornászni, azonban attól tart, hogy akik eddig nem regisztráltak, azok egyáltalán nem is akarják megkapni az oltást - derül ki a műsorból.


A teljes lakosságból körülbelül 8,5 millióan olthatók, aminek a 80 százaléka 5,8 millió fő, ettől pedig nem vagyunk messze, főleg, ha a fertőzésen átesetteket is hozzáadjuk – mondta Rusvai Miklós.


"Vírusmutációgyár, aki nem oltatja be magát"

A virológus szerint a fő problémát azok jelentik, akik oltottak ugyan, de nem védettek Szerinte nemcsak a Sinopharmmal oltottakról van szó, állítása szerint, akiket AstraZenecával oltottak, azoknál nagyjából 15-20 százaléknál nem alakult ki a védettség.


„Egy különbség van a két vakcina között: mivel az AstraZeneca vektorvakcina, ezért lehet mondani, hogy ennek ellenére lehet sejtesvédelem, a Sinopharmnál azonban erre elméletileg is kevesebb az esély, mivel az inaktivált vakcinák eleve kevesebb eséllyel adnak sejtesvédelmet, mint a vektorvakcinák” – hivatkozott a múlt heti Videoton vizsgálatokra Rusvai, aki szerint a korosztály ebben az esetben is számít, ugyanis az immunizálhatóság is csökken a korral. Úgy számol, hogy legalább 300 ezer ember érintett lehet, ha összeadjuk ezt a két csoportot.


Frissítés: reagált az Astrazeneca


Az ATV Híradó megkeresésére az AstraZeneca gyógyszergyártó azt közölte, hogy nem tudják, Rusvai Miklós professzor milyen adatokra hivatkozott nyilatkozata során, és mely variánssal szemben. "Azt a való életből származó adatokból biztosan tudjuk, hogy az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet nyújt mind az alfa (korábban brit) mind a delta (korábban indiai) variánssal szemben” - közölte a cég. Mindezt az angliai közegészségügyi szolgálat, a Public Health England (PHE) által júniusban közzétett adatokra hivatkozva közölték. A Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92 százalékos hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, a beoltottak között pedig nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő.


Rusvai Miklós úgy fogalmazott, virológiai szempontból feltétlenül a harmadik oltás híve, méghozzá más típusú vakcinával, mint amivel az eredeti immunizáció megtörtént.


Rusvai Miklós elmondta, nem hivatalosan jelenleg is zajlik a harmadik adag oltás beadása vagy egy jó ismerős, rokon segítségével, aki vállalja a protokolltól való eltérés kockázatát, vagy úgy, hogy átmegy a határon és Romániában beadatja a harmadik adagot – sorolta Rusvai a lehetőségeket, majd hozzátette, utóbbihoz szinte ki se kell szállni az autóból, plusz egy 18 ezer forint értékű vouchert is kap az oltáson átesett, amit rögtön le is vásárolhat.

Népszerű bejegyzések

Népszerű bejegyzések

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Keresés ebben a blogban

Érdekes cikkek

Érdekességek

Ajánlott bejegyzések

Címkék