Tragikusan fiatalon meghalt az Edda gitárosa...csak 25 éves volt Kun Peti. Pataky Attila sírva mondta el..Csak 25 éves volt… Olyan fiú, akiért rajongtak a lányok. Mellette pedig piszkosul tudott gitározni. És még ma is megtehetné, ha 1993. július 10-én hajnalban valaki megfogta, megfoghatta volna a kezét, hogy ne!


Akkor ma is élne Kun Péter, az Edda mindig vidám, mosolygós gitárosa, akit az együttes testőre gázolt halálra a Velencei-tónál. A 70-es út 47-es kilométerköve azóta is az Edda-rajongók legszomorúbb zarándokhelye. Pedig minden olyan szépen indult. Tehetséges volt, jóképű, igazi rocker, akinek megadatott, hogy a kor egyik legnépszerűbb bandájában, az Eddában gitározhat. A föld felett járt. A hagyományos, velencei tavi Edda-táborra is úgy készült, mint egy kisgyerek. A föld felett járt, mert a fiatal kora ellenére az ő szólóitól alélt el a közönség.


Igazi sztáralkat volt, rajongtak érte a lányok.

Egy átlagos pénteki nap volt. Lukrécia napja. Sok napsütés, meleg idő. Még Antall József volt a miniszterelnök, a MOL-nál aznap 56 forint volt a gázolja ára, volt, aki használt Lada Samarát vagy kocka Ladát keresett hirdetésben, az isztambuli hat napot pedig 7990 forintért kínálta egy utazási iroda. A Velencei-tónál pedig ezen az estén ünnepeltek.


Gömöri Zsoltot a banda tagját, mert gyereke született és születésnapja is volt. Ittak. Leginkább bort. Kun Péter is ivott. De nem lett volna ezzel semmi baj. A baj azzal volt, hogy a fiatal gitáros az imádott motorját is magával vitte a Velencei-tóhoz. Egy szponzor nem sokkal korábban két choppert ajánlott fel az Eddának használatra. Kun Péter viszont egy gyorsabb motorra vágyott és kijárta a frontember Pataky Attilánál, hogy az egyik motor sportos legyen. Egy bivalyerős FZR 600-as Yamahát kapott. Imádta, szerelmemnek hívta. Azon a hajnalon pedig ahelyett, hogy lefeküdt volna aludni, kitalálta, hogy még motorozik egyet.


„Teszek még egy kört a szerelmemmel” – mondta és már ment is. Nem kellett volna. De a legszörnyűbb az egészben, hogy nem azért halt meg, mert ittasan ült motorra. Mikor elviharzott a szálloda elől, szóltak az együttes egyik testőrének, hogy menjen utána. A testőr is ivott, de segíteni akart. Bepattant a Chevroletbe és gázt adott. Annak ellenére is, hogy az autó egyik kereke korábban defektet kapott, így csak egy ideiglenes pótkerék volt rajta. Olyan, amellyel az ember elgurul a következő benzinkútig és segítséget kér. Kun Péter közben meggondolhatta magát, mert a 70-es út 47-es kilométerkövénél leállt a motorjával és épp arra készült, hogy megfordul. Az út közepén állt keresztbe a Yamahával, amikor a kanyarból kivágódott nagy sebességgel a Chevrolet. Pillanatok alatt történt mindent…


A mindene volt a motorozás…

A gitárosnak esélye sem volt, az orvosok szerint az ütközés pillanatában meghalt. Pataky Attila már aludt, úgy ébresztették fel, hogy nagyon nagy baj van. Ő találta ki azt is, hogy a sátrakban alvó több száz Edda-rajongónak nem fogják egyből elmondani, hogy mi történt. Ismerte őket, félt, hogy néhányan kárt tesznek magukban. Előbb csak azt mondták délelőtt, hogy Kunost kisebb baleset érte, vége a tábornak, nem lesz este koncert, mindenki menjen haza. De maradtak. Mintha megéreztek volna valamit. Estére így Pataky Attila kiállt a színpadra és elmondta, Kun Peti nincs többé. És sajnos igaza lett. A beszámolók szerint egy lány késsel összeszurkálta magát, másik kettő pedig a kézfején próbálta felvágni az ereit. Megmentették őket.


Kun Péter meghalt. Aztán öt hónappal később megszületett a kislánya, aki sosem láthatta az apját. A tehetséges gitáros halála után az Edda folytatta, a következő albumot az emlékének ajánlotta, az együttes rajongói viszont azóta sem feledik a hosszú hajú, mosolygós srácot, aki úgy festett a színpadon, mint valami világsztár. Egyszer megkérdezték tőle, hogy melyik a kedvenc Edda-száma. Az éjjel érkezem – válaszolta mosolyogva. Sajnos 28 éve hiába várjuk …


Nyugodj békében, Kun Péter!