Ez a két fiatal srác fulladt a bányatóba.. a szülők teljesen összeomlottak


Ez a két fiatal srác fulladt a bányatóba.. a szülők teljesen összeomlottak



Alig néhány hét telt el azóta, hogy tragikus körülmények között megfulladt a Balatonban egy fiatal testvérpár, kedden délután újabb szörnyű baleset történt az országban. Ezúttal a Csongrád megyei Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóban vesztette életét két tinédzser.


A 15 éves Béla és az egy évvel idősebb Józsi osztálytársak voltak, és nemrég ballagtak el a helyi általános iskolából. A két jó barát szinte az egész nyarat együtt töltötte.

A tragédia napján megtiltottam Bécinek, hogy a borzasztóan veszélyes bányatóhoz menjenek, miután közölte, hogy az előző nap már ott voltak. Amikor a munkából hazaértünk a férjemmel, a 18 éves nővére közölte, hogy az öccse elment és a fürdőnadrágját is magával vitte. Ekkor egyből a bányatóhoz siettünk, a félelmünk pedig sajnos beigazolódott. Először a ruháikat és a biciklijeiket találtuk meg, aztán a fiamat is megláttuk. A víz felszínén lebegett arccal lefelé


– emlékezett vissza a drámai pillanatokra a könnyeivel küszködve Anna, a fiatalabbik fiú édesanyja. A nő sokkos állapotban hívott segítséget, végül a tűzoltók húzták húzták ki a gyermekét.


– Abban a pillanatban fel sem tudtam fogni, mi történik körülöttem. Aztán valahogy tudomásul vettem, hogy most már nincs fiam többé. Láttam közelről, de nem érinthettem meg szegényt. Lélekben azonban már elbúcsúztam a kicsi fiamtól – tette hozzá a középkorú nő. Mint mondja, fia megbízható volt, és korábban elkéredzkedett mindenhova. Úszni pedig tudott, nem érti, hogy most mi történhetett.


Bécivel ellentétben Józsinak egyáltalán nem volt vízbiztonsága. Erről az ő édesanyja beszélt lapunknak.




– Gyakran jártak focizni, most is azt mondta, hogy oda mennek. A fiam nem tudott úszni, elképzelni sem tudom, miért ment bele a tóba. A rendőrök jöttek hozzánk szólni, hogy meghalt a barátja, a Józsit pedig keresik. Kutattunk utána a faluban is mindenhol, a parton pedig végig kiabáltam a nevét. Azt mondták, nyugodjak meg, elképzelhető, hogy sokkot kapott és elszaladt. Miután megtalálták és szembesültem a halálával, mintha az én életemet is elvették volna. Úgy éreztem, nincs tovább semminek értelme – mesélte a könnyeit nyelve a 16 éves fiú édesanyja, Krisztina.


A férje annyira rosszul lett, hogy még tegnap is az orvoshoz kellett vele menni. A fiú 14 éves húga is teljesen magába zuhant. Jocó egyébként rendőrnek készült, fel is vették a középiskolába. A barátja pedig CNC-forgácsoló szeretett volna lenni. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálatot indított.


Összefogtak a családokért


A tragédia mindenkit megrázott a településen, még azok is megkönnyezték a gyerekek halálát, akik nem ismerték őket személyesen. Farkas Jánostól, a falu polgármesterétől megtudtuk, a gyerekekről a volt iskolájuknál is megemlékezést tartanak csütörtökön. A Magyarcsanádért Egyesület, a község önkormányzatának támogatásával az alábbi számlaszámon gyűjtést szervez a temetési és a gyászoló családok egyéb felmerülő költségeire: 56900130-10060311. Megjegyzés: Családok támogatása