Friss most jött: Gulyás Gergely elmondta, hogy az oltottaknak nem lesz érdemi korlátozás. Miért, a többieknek igen?!


Friss most jött: Gulyás Gergely elmondta, hogy az oltottaknak nem lesz érdemi korlátozás. Miért, a többieknek igen?!Rendhagyó, szombati Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A tájékoztatón a járványhelyzettel kapcsolatban is számos információt osztottak meg. Ezek között volt egy érdekes mondat a várható korlátozások kapcsán.


Mint a Blikk megírta, a Kormányinfón elhangzott, hogy Afganisztánban titkos magyar katonai akció zajlik. Gulyás Gergely beszámolt a gazdasági helyzetről, például arról, hogy sosem látott mértékű nyugdíjprémiumra lehet számítani idén. Részletek itt.


A fenti témákon kívül a járványhelyzetről is szó volt a szombati kormányinfón. Gulyás Gergely ismertette, hogy a helyzet Magyarországon most nagyon jó, jobb, mint Európában máshol, de nincs kétség, hogy a negyedik hullám ide is megérkezik. A miniszter szavai szerint ez a negyedik hullám azonban eltérő lesz a korábbiaktól, mert sok az oltással védett ember, illetve szintén sokan vannak, akik a betegségen átesve váltak védetté.


A védekezési intézkedések is el fognak térni a koronavírus-járvány negyedik hullámában, mint korábban. Az egyetlen hatékony intézkedés az oltás. Aki be van oltva, könnyebben ússza meg a betegséget, ha egyáltalán elkapja. Gulyás Gergely szerint 0,18 százalék az esélye, hogy egy oltott ember megbetegedjen, de ha meg is betegszik, könnyen átvészeli a fertőzést. Szerinte 500 oltottból 1 ember, ha elkapja a koronavírust.


Gulyás Gergely kijelentette: az országot nem kell lezárni, az oktatás személyes jelenléttel indul és munkahelyikorlátozásokra sincs szükség. Maszkviselés tekintetében az NNK ajánlásaira fognak hagyatkozni. Most mindenkit arra kérnek, oltassa be magát, főként az időseket, de lehetőség van a 12 év felettiek oltására is.


Az nem derült ki, várhatóak-e konkrét korlátozások, azonban Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva azt mondta:


Arra van szükség, hogy mindenki beoltassa magát, és aki beoltatja magát annak nem lesznek érdemi korlátozások.