Minden Nőnek. Ha van ilyen szőrszál az arcodon, nagy veszélyben lehetsz


Minden Nőnek. Ha van ilyen szőrszál az arcodon, nagy veszélyben lehetsz



A női arcra alapvetően nem jellemző, hogy erősebb, feltűnő szőrszálakkal jelenjenek meg rajta. Ha mégis így van, lehet, hogy az idősödés okozza, más esetben (akár súlyos) egészségügyi problémákat jelez.


Akkor beszélünk úgynevezett hirsutismusról, ha nem egy-két véletlenszerű szőrszál jelenik meg, hanem már több is. Mindezt okozhatják többek között az alábbiak:


Genetika


Ha a családban a női ágon többeknél előfordult, előfordulhat, hogy örökletes, és nem jelent veszélyt az egészségedre.


Hormonháztartás zavara


Utalhat arra, hogy felborult a hormon háztartásod, és szervezetet több úgynevezett androgén hormon termel, mint az szükséges volna. Érdemes szakemberhez fordulni.


Életkor


A kor előrehaladtával azért vezet egyre kevesebb ösztrogént termel, így idősebb korban egyeseknél megjelenhetnek az ilyen szőrszálak. Akár már 70, míg másoknál csak 90 felett.


Policisztás ovárium szindróma


Itt már egy komolyabb egészségügyi problémáról van szó, és a szőrszálak mellett súlyosabb tünetek is jelentkeznek, mint amilyen többek között a fogyás nehézsége, vagy a terméketlenség, illetve még több más súlyosabb egészségügyi probléma. Ez esetben elkerülhetetlen orvoshoz fordulni.


Cushing- szindróma


Akinél a betegség áll fenn, a szervezete túlzottan sok kortizol nevű stresszhormont termel, ami pedig olyan kellemetlen elváltozásokat okoz a testen, mint erős striák megjelenése, testsúlynövekedés, való valamint erős szőrösödés. Ez esetben is mindenképpen fordulj szakemberhez.


Veleszületett mellékvese hiperplázia


Ez a kondíció is okozhat szőrösödést, azonban amennyiben fennáll nálad, valószínűleg már tudsz róla, mivel születéskor kimutatják, és egyébként igen ritka.


Terhesség


A terhesség alatt meggyarapodott szőrnövekedés miatt nem kell feltétlenül aggódni: valószínűleg átmeneti, és a női szervezetet ért erős hormonális hatások következtében lép fel.


Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy barátaid is tudjanak róla!


Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel! Betegség esetén fordulj orvoshoz, az orvosi kezelést semmilyen más eljárás nem helyettesítheti! Jó egészséget kívánunk!