Ekkor érkezik a fagy, és a jéghideg. 100 éve nem volt ilyen hideg, telünk..Országos fagy...


Ekkor érkezik a fagy, és a jéghideg. 100 éve nem volt ilyen hideg, telünk..Országos fagy...

 Európában az elmúlt száz év legzordabb telét jósolják a meteorológusok: már néhány hónap múlva megérkeznek az arktiszi légtömegek, a nap pedig csak néha bukkan majd fel az égbolton. Mennyire valószerű ez a prognózis? Az európai és amerikai meteorológusok is kijelentették, hogy az idei lesz az elmúlt 100 év leghidegebbik tele. Kelet- és Közép-Európában „fehér világvége” és „jeges szibériai szél” várható.

Meleg pulóverekre, télikabátokra igencsak szükségük lesz Európa lakóinak. Dominique Jung német meteorológus szerint a téli szezon szokatlanul hideg lesz: főleg januárban és februárban lehetnek kemény fagyok. A tavaszi felmelegedés még márciusban sem várható, erre csak áprilisban számíthatnak a földrész lakói.




Tény, hogy az utóbbi időben nem kedvez az időjárás az öreg kontinensen élőknek. Nyáron számos esetben volt tűz Görögországban és Spanyolországban. Télen hirtelen hófúvásokra, hóbuckák kialakulására kell számítani. A múlt télen számos áldozata volt a fagynak. Olaszországban a hótorlaszok miatt több kilométeres dugók keletkeztek, szüneteltetni kellett a légi közlekedést, de még a labdarúgó-mérkőzéseket is le kellett mondani. Nagy-Britanniában februárban annyi hó esett, hogy gyakorlatilag megbénult az ország élete. A tudósok azt mondják, a globális klímaváltozás következményeiről van szó. Arról azonban továbbra is vitáznak, hogy inkább felmelegedés vagy lehűlés várható.


Egyes előrejelzések szerint már egy év múlva megkezdődik a hőmérséklet lassú, de elkerülhetetlen csökkenése. Ezt azzal magyarázzák, hogy nő az Antarktiszon az évi középhőmérséklet, olvad a jég. Megnő az óceán „sötét” felszíne, amely jobban elnyeli a meleget. A jég gyorsabban olvad. A tudósok arra is rámutattak, hogy a Golf-áramlat hőmérséklete is évente csökken, aminek állítólag a jéghegyek olvadása az oka. A Golf-áramlat lehűl, kevesebb meleget hoz Európába – mondja Jelena Ponkratyenko meteorológus.


A globális felmelegedést megelőzik a rövid ideig tartó lehűlési szakaszok. Az Arktisznál egyre melegebb lesz, a „nyitott ajtajú hűtőszekrény” effektusa figyelhető meg. A hideg arktiszi levegő mind messzebbre jut, a sarkok jegének olvadása pedig lehűti az óceánokat.