Fel ne vegye, ha erről a számról hívják - csalás áldozata lehet


Fel ne vegye, ha erről a számról hívják - csalás áldozata lehetProfi csalók környékezik meg az OTP ügyfeleit, internetes vásárlással kapcsolatban telefonálnak.

Még a bizalmatlan, gyakorlott ügyfeleket is majdnem sikerül átvernie a csalóknak, akik az OTP nevében telefonálnak azzal, hogy gyanús internetes fizetést észleltek.


A Bors megtudta, egy budapesti telefonról jelentkeznek be, ez a szám a


+36 1 636 63 88

A csalók rendkívül felkészültek a banki telefonhívásokkal kapcsolatban, ezért, ha erről a számról érkezik a hívás, jobb, ha fel sem veszi a telefont, de ha mégis így történik, mindenképp figyeljen fel, ha azt kérik, ellenőrizzék le együtt a bankkártya adatokat, illetve töltsenek le egy applikációt, amin keresztül vissza tudja utalni a bank a kérdéses összeget.


Megkerestük az OTP Bankot is az ügyben, akik azt írták, tudnak az adathalász csalók próbálkozásairól, de nem csak telefonon, akár e-mailben is érkezhet hasonló ürüggyel átverés.


„A telefonos csalási kísérlet része az is, ha a csalók olyan ügyfelet hívnak, akinek nincs OTP-s számlája, akkor átkapcsolják a másik bank ügyintézőjéhez. Mindegyik esetben az ügyfelek közreműködése szükséges az ilyen típusú visszaélések elkövetéséhez. Önmaguk adják meg a kártya adataikat, illetve kattintanak linkre, vagy töltenek le káros applikációkat, ezzel kiadva banki adataikat az azokkal visszaélőknek.” - közölte a bank sajtóosztálya.


Azt kérték, ha az OTP Bank ügyfelét érte kár, mindenképp tegyen bejelentést, ezen a linken (https://www.otpbank.hu/portal/hu/Adathalaszat) meg is található az ehhez kapcsolódó elérhetőség.


Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az OTP Bank soha nem kér ügyfeleitől személyes adatokat, belépési vagy PIN kódokat, soha nem kéri, hogy töltsenek le vagy telepítsenek ismeretlen forrású programokat saját eszközeikre. Ha mégis ilyen kéréssel találkoznak, keressenek fel egy közeli bankfiókot, és ott tegyenek bejelentést.