Rémes népbetegség tizedeli a magyarokat.. A legtöbb ember nem jut időben segítségez, és belehal


Rémes népbetegség tizedeli a magyarokat.. A legtöbb ember nem jut időben segítségez, és belehal


A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. A túlélők életminőségét nagymértékben rontják a maradványtünetek, melyek kezelését a járvány még inkább megnehezítette.

Évente 45-50 ezer ember kap stroke-ot Magyarországon, és nagyjából 15 ezren nem is élik túl. Ezzel hazánkban ez a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, amely a kor előrehaladtával egyre inkább fenyegeti a lakosságot.

A túlélők életminőségét nagymértékben rontják a maradványtünetek: 48 százalékuk szenved a stroke után féloldali bénulásban, 12–18 százalék beszédzavarban és betegek 22 százaléka válik járásképtelenné, 32 százalékuk küzd depresszióval.

A stroke után akkor van a legnagyobb esély a gyógyulásra, ha a beteg, a tünetek felfedezésekor azonnal kórházi ellátáshoz jut, és 2-3 órán belül megkezdődik a kezelése.

Az afázia, avagy beszédzavar

Az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesülete a Pénzcentrumnak azt mondta: a legújabb tanulmányok alapján akár a betegek 60 százalékát is érintheti a stroke után az afázia – ami egyébként nem csak stroke, hanem baleset, agydaganat, Alzheimer-betegség vagy egyéb ritkább betegségek következményeként is kialakulhat.

Az egyesület tapasztalatai szerint az, hogy a felépülés mennyi időt vesz igénybe, nagyban egyénfüggő: hetekig, hónapokig, de akár évekig is eltarthat; a teljes gyógyulás pedig ritka.

A rehabilitáció része lehet a fizioterápia, a logopédia, a pszichológiai ellátás, a foglalkoztatás-terápia, a neuropszihológia, az ergoterápia, valamint a gyógyászati segédeszköz-ellátás és ezek használatának betanítása is.