Rendkívüli kormányinfót tart Orbán Viktor...Ma délelőtt 10 órától tartja szokásos éves nagy nemzetközi értékelő sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. Ahogy az Origo Havasi Bertalan sajtófőnöktől megtudta, a miniszterelnök az eddigi január helyett most decemberben vesz részt a Kormányinfón. A Rendkívüli Kormányinfót itt közvetítjük élőben.


Orbán Viktor 2019 és 2020 januárjában is tartott évindító sajtótájékoztatót, mindkét alkalommal több mint két órán keresztül válaszolt a magyar és a külföldi sajtó kérdéseire. 2021 elején a koronavírus-járvány miatt maradt el a miniszterelnöki Kormányinfó, viszont a járvány harmadik hullámának vége után júniusban a miniszterelnök tartotta meg az egyik Kormányinfót, vagyis 2021-ben is sor került az eseményre.  

 

Az első évindító sajtótájékoztatón a miniszterelnök többek között beszélt arról, hogy a következő 15-20 évben a migráció lesz a legnagyobb sorskérdés, mert a bevándorlás Nyugat-Európában együttélési kérdés, Közép-Európában azonban még nem, itt a vita arról szól, hogyan akadályozzuk meg annak a helyzetnek a kialakítását, amely Nyugat-Európában már látható. A miniszterelnök értékelte a rendkívül sikeres családvédelmi konzultációt is, amelyben 1 millió 382 ezer kérdőívet küldtek vissza az emberek, és amely

MEGALAPOZTA A KORMÁNY CSALÁDVÉDELMI AKCIÓTERVÉT.

 

2020 januárjában a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy országépítő korszak van Magyarországon. Részletesen beszélt arról, hogy az Európai Néppárt súlytalanná vált, zsugorodik, ezért, ha a baloldali irányba tartó Néppárt nem képes visszafordulni, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre lehet szükség. Ezt az új jobboldali együttműködést azóta Orbán Viktor el is indította Mateusz Morawieckivel és Matteo Salvinivel, majd újabb európai pártok csatlakoztak hozzá.


A legutóbbi rendkívüli Kormányinfón, június 10-én jelentette be a miniszterelnök a gazdaság újraindításáról, a stabil gazdaság megteremtéséről, a gazdaság megerősítéséről szóló Nemzeti Konzultációt. Ez a konzultáció hatalmazta fel a kormányt például arra, hogy


200 EZER FORINTRA EMELJE A MINIMÁLBÉRT, HOGY A GYERMEKET NEVELŐ SZÜLŐK AZ ÁTLAGBÉR SZINTJÉIG KAPJÁK VISSZA A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJUKAT, ÉS A NEMZETI KONZULTÁCIÓ MEGERŐSÍTETTE A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNY HELYESSÉGÉT IS.

Ahogy azt is kimondta a konzultáció eredménye, hogy nem lehet migránsokat kényszeríteni egyetlen országra sem. A júniusi sajtótájékoztatóján jelentette be Orbán Viktor két operatív törzs megalakítását, az egyik a gazdaság újraindításával, a másik a társadalmi élet újraindításával foglalkozik (Szijjártó Péter és Novák Katalin vezetésével). Az elmúlt hónapok bizonyították, hogy mindkettő rendkívül sikeres volt.


Emlékezetes, hogy Magyarország megelőzte az Európai Uniót az oltások tekintetében, tavasszal-kora nyáron hazánk volt az egyetlen uniós ország, ahol több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek. Így a gazdaság is egy-másfél hónappal korábban indulhatott újra, mint más országokban. Magyarország a harmadik oltás felvételét is elsőként tette lehetővé az EU-ban, így más országokkal ellentétben nálunk nem kellett korlátozásokat elrendelni.