Amíg él gyászolja kislányát Szathmáry Niki édesanyja...A 7 éves eltűnt kislány halála megrázta az egész országot


Amíg él gyászolja kislányát Szathmáry Niki édesanyja...A 7 éves eltűnt kislány halála megrázta az egész országotA hétéves Szathmáry Nikolett eltűnése, majd meggyilkolásának híre megrázta az egész országot. A tragikus sorsú gyermek édesanyja holnap emléksétára indul mindazokkal, akik ismerték Nikit és próbáltak a nyomára bukkanni.


Január 14-én, holnap lesz 24 éve, hogy a gyulai Szathmáry Niki eltűnt. Holtteste három évvel később került elő. Nádvágó munkások a városszéli csatorna mellett találtak rá egy kék nejlonzsákra, ami a kislány csontjait, a blúzát és a zokniját őrizte. A gyilkost ma is keresi a rendőrség, a nyomozás aktája Budapestre, az NNI életvédelmi főosztályra került.
- Hétéves volt a kislányom, amikor hazaindult az iskolából, de soha nem érkezett meg. Még mindig nem tudtam elfogadni, hogy elveszítettem. Számomra mindig az az ártatlan, mosolygós kislány marad, akinek utoljára láttam őt.  És nem akarok arra gondolni, hogy bánthatták, kínozták - mondta nagyot sóhajtva az atv.hu-nak Iszály-Szilágyi Edit.– Holnap Gyulán, délután négy órakor emléksétára indulok. És hívok rá mindenkit, aki ismerte, szerette és kereste Nikit. De azokat az ismeretleneket is, aki csak hallották a lányom tragikus történetét.Edit így folytatta: - Az idős édesapám az utolsó napig abban a hiszemben élt, hogy meg fogja találni a kisunokája gyilkosát. Ha mégsem, akkor ő a túlvilágon sem nyugszik, és üzenni fog, segít nyomra vezetni minket. De semmilyen jelet nem küldött. Vagy ha mégis, nem vettem észre.


Az édesanya ma is őrzi Niki néhány ruháját, kedvenc játékát. Többségét elajándékozta a rokon gyerekeknek, de ezektől nem volt szíve megválni. Ahogy a 23 évvel ezelőtti karácsonyi ajándékoktól - a plüssből készült dinótól, a legótól és egy mesekönyvtől - sem, amiket a kislány kapott tőle.- Niki imádta a krumplipürét, a kakaós palacsintát. Már családanya lenne, ehelyett egy tábla őrzi az emlékét a csatorna partján, ahol megtalálták a csontjait – fakad ki keserűen Edit.


Mint ismert, a gyulai művelődési házban 1998. január 14-én 10 perccel korábban ért véget a néptáncóra. Szathmáry Niki elindult haza, de útközben történt vele valami. Nyom nélkül eltűnt. Kétségbeesett édesanyját több, mint 150 jósnő, halottlátó kereste meg, többségük csaló volt. Egy szegedi nő például Edit ujjárról még a karikagyűrűt is lehúzta, mondván, majd annak segítségével megtalálja a kislányt. Edit férje sietett a csaló nő után, a buszpályaudvaron szerezte tőle vissza az ékszert.


- A kislányomtól nem csak az életét vették el, hiszen annyi csoda várt még rá: az első szerelem, a család, a néptánccal járó színpadi sikerek. Ettől mind megfosztotta a gyilkosa – magyarázta az anya. – Korábban teremőr voltam a helyi múzeumban, nyugdíjasként már csak egy célom van: megtalálni a lányom gyilkosát. Most épp az unokámért indulok az iskolához, ő már tízéves. És Niki példájából okulva soha nem indul egyedül haza a tanítás végén.


Edit nyugdíjasként nem maradt egyedül, férje korábban rendőr zászlós volt Gyulán. Akkor ismerkedtek meg, amikor az anya a lányát keresve kisírt szemmel bolyongott a városban. A kapitányságon is beszélgettek, János vigasztalta, reményt öntött belé. Egy nap összefutottak az utcán és a férfi hazakísérte. Azóta összetartoznak…