Meghalt az édesanyja, akit kínaival oltottak, feljelentette Orbánt és az egész kormányt


Meghalt az édesanyja, akit kínaival oltottak, feljelentette Orbánt és az egész kormánytFeljelentést tett a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök ellen édesanyja halála miatt egy nagykanizsai férfi, mivel olyan vakcinára adtak engedélyt, amelynek megkérdőjelezhető volt a hatásossága – írta a Népszava.


A Transparency International által az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) kiperelt és a 24.hu által bemutatott engedélyeztetési dokumentációk alapján úgy véli, kétséges volt, hogy nyújtott-e megfelelő védelmet az idősek körében a kínai vakcina. Ennek ellenére egy kormányhatározat segítségével kapta meg az engedélyt az oltóanyag.


Pereskedés után adták ki a magyar hatóságok a keleti vakcinák engedélyeztetési eljárása során keletkező dokumentumok egy részét. Fontos részleteket azonban kitakartak.

– Édesanyámat Sinopharmmal oltották be, így meglehet, nem kapott valós védelmet a fertőzéssel szemben, amelybe belehalt. Amikor megkapta ezt a kínai szert, nem volt olyan jogi helyzetben, hogy választhatott volna más vakcinát, csakis és kizárólag ezt a kaphatta meg – érvelt a férfi a lapnak, aki szerint egyértelmű, hogy mindezért a kormány a felelős.


Ennek alátámasztására pedig idézte a kormányfő 2020. szeptember 18-án a Kossuth Rádióban tett nyilatkozatát: „Szükség szerint, ugye, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet”.