Megrázta a sportvilágot a gyászhír: meghalt az olimpiai bajnok


Megrázta a sportvilágot a gyászhír: meghalt az olimpiai bajnok

 


Most jött a szomorú hír, búcsúzunk a legendától.


76 éves korában meghalt Viktor Saneyev legendás sportoló, aki hármasugrásban versenyzett az olimpián, és három arany valamint egy bronz érmet szerzett.


Az orosz atléta szegény családba született, csupán 15 éves volt, amikor mozgáskorlátozott édesapja elhunyt. Tehetségére hamar felfigyeltek. 1968-ban nem csak a nemzeti versenyt nyerte meg, de a nyári Olimpián is aranyat szerzett két ugrásával is világrekordot állítva fel.


Az 1980-as Olimpia után visszavonult, és számos nemzeti elismerést vett át. Még az a megtiszteltetés is érte, hogy ő vihette az olimpiai lángot. Ekkor már csak edzőként dolgozott, de nem tehette sokáig a Szovjetunió felbomlás miatt. 

A nehéz években már olimpiai aranyérmeit is majdnem megpróbálta eladni, hogy etetni tudja családját, de az utolsó pillanatban inkább olyan munkákat vállalt, mint például pizzafutár. Ausztráliában telepedtek le családjával, és végül újra sikerült edzőként elhelyezkednie. Hátsó kertjében élete végéig szeretettel gondozta szubtrópusi növényeit, mint például a citromfa. Végzettsége szerint ez vágott a szakmájába.