Örömhír: Európában elsőként megszüntetik a korlátozó intézkedések zömét - jövőhét csütörtöktől már nem kell maszk se


Örömhír: Európában elsőként megszüntetik a korlátozó intézkedések zömét - jövőhét csütörtöktől már nem kell maszk se



Nem kell maszk, oltási igazolás, és még a karantén eltörlésén is gondolkoznak.

A következő egy hétben megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Tegnap a Blikk már beszámolt róla, hogy a britek Európában elsőként dönthetnek a példátlan lazítás mellett, arról pedig itt olvashatnak, hogy mi a helyzet a kontinens többi részén. Itt pedig megnézheti videónkat, melyben az utca embere mondja el a véleményét.


Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatásában hangsúlyozta: a döntést az egész Európában példátlan sikerű nagy-britanniai oltási kampány tette lehetővé, és az, hogy az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződések száma az elmúlt hónapok nagyon gyors felfutása után a jelek szerint immár tetőzött.


A brit kormányfő elmondta: a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig 36,5 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot; ez a teljes brit lakosságnak csaknem a kétharmada.

A tárca kimutatása szerint a szűrővizsgálatokkal újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma az elmúlt egy hétben 39 százalékkal csökkent országszerte.


Boris Johnson a szerdai alsóházi tájékoztatón bejelentette: mindezek alapján jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő.


A középiskolák osztálytermeiben már e hét csütörtöktől megszűnik a kötelező maszkviselet, és az oktatási minisztérium hamarosan visszavonja azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben írja elő a maszkviselést.


A brit miniszterelnök bejelentette: amint a jelenlegi általános járványügyi szabályozás lejár, minden egyéb helyen - köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is – megszűnik a maszkviselési kötelezettség.


A mostani járványellenes szabálycsomag lejárati ideje jövő szerda éjfél, vagyis Boris Johnson gyakorlatilag azt jelentette be, hogy jövő csütörtöktől nem kell sehol maszkot viselni Angliában. Johnson hangsúlyozta: ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti. Hozzátette ugyanakkor: az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek maszkot.