32 méter mély kútba esett egy 5 éves kisfiú.. Az életéért jelenleg is küzdenek a buldózerekkel, hogy le tudjanak ásni hozzá


32 méter mély kútba esett egy 5 éves kisfiú.. Az életéért jelenleg is küzdenek a buldózerekkel, hogy le tudjanak ásni hozzá



Egy kútba zuhant ötéves kisfiút próbálnak kiszabadítani már negyedik napja Marokkóban, a mentést szülein kívül több száz falubeli kíséri figyelemmel.


Szegény Kozuback Kamilla, hatalmasat esett a Téli Olimpián, szerencse, hogy nem lett baja! - fotók

A kis Rayan kedd este esett bele egy 31 méteres aknába nem messze az otthonától. A kisfiú megmentésére egy mentőakciót szerveztek, amely már negyedik napja tart.




Marokkó hivatalos MAP hírügynöksége szerint a kutatócsoportok először öt buldózerrel ástak függőlegesen több mint 31 méteres mélységig, pénteken pedig megkezdték a vízszintes alagút feltárását topográfiai mérnökök segítségével, hogy elérjék a fiút - írja a Daily Mail


A munkát időközben átmenetileg le kellett állítani, mert attól tartottak, hogy a kutat körülvevő talaj összeomlik. A kisfiúnak a mentők egy kötél segítségével juttattak le oxigént és vizet, ám a lyuk átmérője olyan szűk, hogy alig lehet elérni a kisfiút. Később pedig kamerákat is leküldtek a kút aknájába, hogy figyelemmel kísérjék a fiú helyzetét.



Imádkozom és könyörgöm Istenhez, hogy élve és épségben kerüljön ki abból a kútból

- nyilatkozta Rayan édesanyja a helyi televíziónak


A helyszínen rengeteg városlakó gyűlt össze, hogy segítsenek és figyeljék a mentési munkálatokat. Mustapha Baitas kormányszóvivőnek azonban fel kellett szólítani a tömeget, hogy hagyják, hogy a mentők végezzék munkájukat. Ám ezen kívül országszerte izgulnak a marokkóiak a közösségi médiában, létrejött a #SaveRayan hashtag, amely világszerte felhívta a figyelmet a mentési erőfeszítésekre.




A kisfiút már negyedik napja próbálják megmenteni, a hatóságok. A marokkói kormány korábban azt közölte, hogy minden erőfeszítést megtesznek a fiú megmentése érdekében. A helyszínen egészségügyi személyzet is jelen van, emellett pedig egy helikoptert is felkészítettek arra, hogy a gyermeket kórházba szállítsák, miután kihúzták a kútból.


A hatóságok szerint a küldetés péntek este a végső szakaszába ért – kevesebb mint 20 lábnyi földet kell ásni, hogy elérje őt, de félő, hogy a kút még azelőtt bedől, hogy az eléréséhez szükséges kényes művelet befejeződik. A talaj természete miatt túl veszélyes a lyuk kiszélesítése, vagyis a körülötte végzett nagyobb ásatások az egyetlen megoldás arra, hogy a kisfiú megmenekülhessen.