Hiába gyűlt össze sok vér Katinak az életmentő műtétére, nem kaphatta meg azt. Ez is csak itthon történhet meg...


Hiába gyűlt össze sok vér Katinak az életmentő műtétére, nem kaphatta meg azt. Ez is csak itthon történhet meg...



Emlékeztek Katira, kedves barátomra, aki irányított véradást kért 1-2 hete? 

Nagyon sokan segítettek, sokan adtak vért, össze is gyűlt Kati TAJ számára irányítottan megfelelő mennyiségű vér!

Igen ám, de nem adták oda neki ma a Vérellátóban! 

Kati betegségére  egy 4 hónap múlva esedékes csontvelő transzplantáció lenne a megoldás, de addig fel kell erősödnie, és főleg túl kell élnie ezt a 4 hónapot! 🥺 Ehhez viszont már sajnos hetente kell kapjon 2 zacskó vért!  

Ma úgy ment el a Vérellátóba, hogy biztosan megkapja, -bár pontosan tudja, hogy borzasztóan kevés a vér, hogy rettenetes állapotban van az egészségügy (ki ne tudná pontosabban, mint ő, aki 56 évesen évek óta küszködik), épp ezért szervezett magának irányított véradást- mégis visszautasították!‼️‼️

Mégpedig azért, mert a napokban új irányelveket küldtek „fentről”, és amíg eddig a 80-as hemoglobin szint alatt adták, az mostantól már csak 70, tehát Kati a 73-as szintjével nem kaphatja meg azt a vért sem, amit saját maga gyűjtött!

A dolog azért sem érthető, mert most 2 zacskó vérre lenne szüksége, de 1 hét múlva, -amikor 50-re megy majd le a hemoglobin szintje, és már nem fog tudni a saját lábán eljutni a kórházba, addigra már lehet, hogy 4 zacskó vérre lesz szüksége! 

Igen, mindennel tisztában van, persze! Hogy borzasztóan kevés a vér, és hogy az életmentő műtéteket mindenképpen el kell végezni! Rendben! Akkor mondják ezt, és nyugtassák meg azzal, hogy ez a kormány, ez az egészségügyi rendszer mindent megtesz azért, hogy ő, 56-évesen is esélyt kaphasson az életre!

Ehelyett egy rendelettel, egy tollvonással úgy oldják meg a vérhiányt, úgy csökkentik a vérre várók számát, hogy lejjebb csavarják az értéket, és legfeljebb nem adnak oda rászorulóknak még abból sem, amit kimondottan nekik –jelen esetben, Katinak -ajánlottak fel ismerősök, barátok, jószándékú emberek!

Két dologban kérnénk a segítségét a közvéleménynek, és esetleg az egészségügyben járatos ismerőseimnek: 

1. vajon az irányított, TAJ számra érkező véradásoknál a kedvezményezettnek van-e bármilyen joga a felhasználásról való döntésben? Megtudhatja-e az érdekelt, hogy számára felcímkézve mennyi vér érkezett?

2. Ilyen esetben van-e lehetősége a Vérellátó felelős vezetőjének másképp dönteni, egyéni szempontokat figyelembe véve? 

Ha bárkinek van ötlete, hogy most mit tegyen Kati, és azok, akik hasonló helyzetben vannak-lesznek, az ne habozzon!

Megpróbálnánk hivatalos úton is célt érni de erre már  ebben az érában, ebben az egészségügyben egyre kevesebb a remény!

Köszönjük előre is a segítségeteket.