Rusvai: Nálunk is jönnek majd a korlátozásokat feloldó intézkedések


Rusvai: Nálunk is jönnek majd a korlátozásokat feloldó intézkedések



Az Omikron megfertőzi a lakosság 90 százalékát, de ez nagy problémát nem okoz.

„Arra számítok, hogy egyre alacsonyabb esetszámmal, de májusig kitart majd a vírus, itt marad velünk. A lakosság és a média is egyre kevésbé foglalkozik vele, ám ami fontos, hogy az egészségügyben sem fog gondot okozni. Látható az is, hogy az európai országok túlnyomó többsége is lazít. Várható, hogy a még érvényben levő korlátozó intézkedéseket is feloldják majd Európában, nyilván nálunk is ez történik majd” – nyilatkozta a Metropol.hu -nak Rusvai Miklós.


A virológus azzal számol, hogy Omikron májusra megfertőzi a lakosság 90 százalékát, így kialakul a nyájimmunitás. Kevés lesz a súlyos beteg és csökken a halottak száma.


Ami az oltott és nem oldott lakosságot illeti, arról azt mondta:

„Aki oltást kapott, de nem esett át a fertőzésen, annak nincs még nyálkahártya-, csak antitestes és sejtes immunitása. A nyálkahártya-immunitást csak a fertőzés átvészelése adja meg, és ezt pluszban kapják az oltottak. Az oltatlanok viszont, még ha kevésbé kórokozóképes is a vírus, komolyabb tünetekre számíthatnak! Sajnos elképzelhető, hogy akár lélegeztetőgépre is kerülhetnek!”.