48 óra maradt..vészhelyzetben Csernobil, nem tudják hűteni a radioaktív anyagokat, hatalmas baj lehet ebből 2 nap múlva


48 óra maradt..vészhelyzetben Csernobil, nem tudják hűteni a radioaktív anyagokat, hatalmas baj lehet ebből 2 nap múlva


Az oroszok Ukrajna elleni inváziójának első napján érte támadás Csernobilt, ami része volt az oroszok tudatos, atomreaktorok és -laborok elleni támadásnak. Csernobilban azonban egyre nagyobb a gond. Az ország nukleáris vállalata, az Energoatom azt közölte, hogy az áramellátás hiánya miatt bármelyik pillanatban sugárszivárgás következhet be.


Az ukrán felmenőkkel rendelkező Leonardo DiCaprio 10 millió dollárral támogatja az oroszok által támadott országot

Nőnap: egy hasznos ajándékötlet a szeretett nőknek (x)

Mivel a háború miatt nincs áram a térségben, így nem tudják lehűteni a hasadóanyagokat, amely ahhoz vezethet, hogy atomtragédia következhet be. Az ukránok sürgősen felszólították Oroszországot, hogy a térségben hirdessen ki fegyverszünetet, és hozzák helyre az áramellátást, különben képtelenek lesznek hűteni a hasadóanyagokat, ami katasztrófába fog torkollni - írja a DailyMail.


A francia kormány közölte, hogy kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), és együttműködést sürgetett Oroszországgal.

A tartalék dízelgenerátorok 48 órára elegendő kapacitással rendelkeznek a csernobili atomerőmű energiaellátására

– mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren. Ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei, ami sugárszivárgást jelent.”


Az Energoatom szerint közel 20 ezer kiégett fűtőelem van, amelyeket majd képtelenség lesz hűteni. Felmelegedésükkel radioaktív anyagok juthatnak a környezetbe. A radioaktív felhőt a szél Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba is elsodorhatja – áll a közleményben. Áramellátás nélkül az erőmű szellőzőrendszerei sem működnének, és a személyzet veszélyes dózisú sugárzásnak lenne kitéve.