A kormánytag megkongatta a vészharangot, hatalmas válság jöhet még előre nem tudni, hogy mennyire nagy


A kormánytag megkongatta a vészharangot, hatalmas válság jöhet még előre nem tudni, hogy mennyire nagy



Fidesz országgyűlési képviselője szerint mindenki valamiféle válságot határoz meg, de nem tudni, ennek mi lesz a mértéke. 


Szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor az ATV-vel közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kereste őt telefonon, hogy gratuláljon választási győzelméhez. A miniszterelnök az orosz elnöknek azt javasolta, hogy hirdessenek azonnal tűzszünetet. Azt is mondta, hogy az orosz és ukrán elnök, valamint a francia elnök és a német kancellár jöjjenek el Budapestre, és állapodjanak meg.


Budai Gyula az ATV Start című műsorában ezzel kapcsolatban azt mondta: ez egy olyan ajánlat volt, ami azt bizonyítja, hogy Magyarország szeretne ebben a konfliktusban egy olyan szerepet betölteni, ami alapján minél hamarabb létrejönne a tűzszüneti megállapodás, aztán pedig megkezdődhetnének a béketárgyalások.


A Fidesz országgyűlési képviselője ugyanakkor hangsúlyozta: ez egy sokszereplős játék, ennek megszervezése nem egy egyszerű dolog.


Kijev szerdán reagált is a miniszterelnök ajánlatára. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség tagja az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére kijelentette: megvannak a hivatalos csatornái az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború lezárását célzó tárgyalásoknak. Budai Gyula szerint viszont ha az európai nagyhatalmi vezetők, Macron vagy Scholz, és Putyin is elfogadná ezt az ajánlatot, akkor Kijev is átgondolná ezt a kijelentését.