Orosz hadsereg vezetője: nem állunk meg Ukrajnánál, újabb területekre tartunk igényt. Veszélyben lehet Magyarország?


Orosz hadsereg vezetője: nem állunk meg Ukrajnánál, újabb területekre tartunk igényt. Veszélyben lehet Magyarország?



Mivel az orosz hadseregnek nem sikerült elfoglalnia Kijevet, új offenzívát indítottak, és ha valóban úgy van, ahogy a parancsnok állítja, akkor akár az Ukrajnával szomszédos Moldova is felkészülhet a támadásra.

Egy orosz tábornok pénteken arról beszélt, hogy Oroszország célja egész Dél- és Kelet-Ukrajnát elfoglalása, ami jóval szélesebb körű háborús célokra utal, mint amit eddig bármikor is elismertek.


Rusztam Minnekajev, Oroszország központi katonai körzetének parancsnokhelyettese a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek hozzátette, hogy Ukrajna egész déli részének elfoglalása egészen Moldova szakadár, oroszok által megszállt régiójáig lehetővé teszi, hogy közvetlen összeköttetés legyen a Krím-félszigettel. Vagyis ez azt jelentené, hogy több száz kilométerrel a jelenlegi vonalakon túli nagy ukrán városok, mint Mikolajiv és Odessza is célponttá válnak, írja a Reuters.


Úgy tűnik, most háborúban állunk az egész világgal, ahogy a nagy honvédő háborúban, az egész világ ellenünk volt. És most ugyanez, soha nem szerették Oroszországot


– mondta Minnekajev, aki megszólalásával Kijev szerint Oroszország elismerte, hogy a háború második szakaszának célja „nem a mitikus nácik feletti győzelem, hanem egyszerűen Kelet- és Dél-Ukrajna megszállása”.


Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők fokozták a támadásokat a teljes keleti frontvonal mentén, és támadást próbálnak indítani a Harkiv régióban, Oroszország fő célpontjától, a Donbasztól északra.