Ebéd után gyorsan lereszeltem a tegnap szedett káposztát. Kovászos káposzta készül belőle.


Ebéd után gyorsan lereszeltem a tegnap szedett káposztát. Kovászos káposzta készül belőle.Évekkel ezelőtt találtam a receptjét az interneten, azóta rengeteg alkalommal készült nálam is. Nagyon szeretjük. Lehet enni szendvicsekhez, de felhasználható bármihez, amibe savanyú káposztát tennénk (pl. savanykás nyári leves vagy bográcsban, hússal is főzhetjük, de én mondjuk legjobban nyersen szeretem). Ha esetleg valaki még nem ismeri, próbálja ki bátran. :) 


Kovászos káposzta


Limara ötlete alapján már tavaly is készítettünk kovászos káposztát. Akkor saját káposztából, idén még csak boltiból. Káposztás húst, töltött káposztát főzök belőle vagy csak simán kenyérrel esszük.


Hozzávalók:


- káposzta,

- jó nagy csokor friss kapor,

- ahány liter víz, annyi evőkanál só,

- fokhagyma,

- kenyér vagy zsemle (nekem házi készítésű kovászos kenyerem van és ezzel sokkal finomabb lesz, mint élesztős kenyérrel),

- babérlevél, bors stb., de én ezeket elhagytam.


1. Egy nagy üveg aljára teszünk egy nagy csokor friss kaprot. Erre halmozzuk a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdosunk.


2. Vizet forralunk és, ha felforrt, beleszórjuk a sót, elkeverjük, majd felöntjük vele a káposztát (én mostanában nem forrón öntöm a káposztára, hagyom kihűlni a felöntőlevet). Lefedjük pirított kenyérrel (vagy szikkadt kenyérrel, zsemlével), az üveg tetejére egy tányért teszünk és kitesszük a napra (ne a tűző napra, inkább olyan helyre, ahol délben nem éri az erős nap...ha a tűző napra tesszük a kovászolni szánt bármilyen zöldséget, akkor megpuhul, felforr a leve, nem lesz olyan ízletes). Időjárástól függően 3-4-5 nap alatt készül el. Én jobban szeretem, ha lassan érik, akkor sokkal finomabb szerintem. (Éppen ezért az utóbbi években már nem is viszem ki a kovászolódni szánt zöldségeket, bent hagyok mindent a konyhapulton.)


Télen is elkészíthető, a konyhapulton tartva remekül megsavanyodik.


3. Ha elkészült, fedeles dobozba öntjük a káposztát a levével együtt és fogyasztásig hűtőben tároljuk.