Szeptembertől brutálisan lecsökken a közmunkások száma. Itt tényleg többen éhen fognak halni..


Szeptembertől brutálisan lecsökken a közmunkások száma. Itt tényleg többen éhen fognak halni..



Eredetileg átmenti megoldásnak indult a közmunka program, idővel mégis sokak számára hosszútávú állásnak bizonyult, ám szeptembertől tömegek szorulhatnak ki belőle – írja a hvg.hu.


Ahol eddig kilenc közmunkás volt, most csak egy lesz

– mondta a HVG-nek Alpár György drávaszerdahelyi polgármester arról, hogyan érinti a településeket a közmunkaprogram leépítésének terve. Szeptembertől ugyanis összességében 70–80 ezernél jóval alacsonyabb létszámmal, csak az ország ötödében folytatja a programot a kormány.


Ugyanakkor a veszélyhelyzet idejére engedélyezték, hogy azok is közfoglalkoztatottak maradjanak, akik az eredetileg megszabott határidőnél, azaz tíz évnél régebben dolgoznak ebben a formában. Ez annak beismerését jelenti, hogy úgy vágják meg – vélhetően a költségek lefaragása céljából – a programot, hogy közben tudni lehet: sokaknak az nem csupán átmeneti megoldás, amíg más munkalehetőséget találnak, hanem az egyetlen legális kereseti lehetőség – írja a portál.


A juttatást a minimálbér szintjére felemelni nem lett volna jó döntés, de az, hogy az elmúlt tizenkét évben napi háromezer forintot kerestek, gyalázat

– mondta a HVG-nek Vécsi István, Ricse MSZP-s polgármestere. Szerinte legalább százezer nettót kellene fizetni, mert a 66,5 ezer forint már a rezsire sem elég. A kisebb falvakban, ha egy háztartás mindkét tagja közmunkából él, és még maszekolni is tudnak mellette, akkor kijönnek belőle, de csak komoly lemondásokkal és persze megtakarításra, tartalékképzésre aligha futja belőle.