.

Szeptembertől brutálisan lecsökken a közmunkások száma. Itt tényleg többen éhen fognak halni..Eredetileg átmenti megoldásnak indult a közmunka program, idővel mégis sokak számára hosszútávú állásnak bizonyult, ám szeptembertől tömegek szorulhatnak ki belőle – írja a hvg.hu.


Ahol eddig kilenc közmunkás volt, most csak egy lesz

– mondta a HVG-nek Alpár György drávaszerdahelyi polgármester arról, hogyan érinti a településeket a közmunkaprogram leépítésének terve. Szeptembertől ugyanis összességében 70–80 ezernél jóval alacsonyabb létszámmal, csak az ország ötödében folytatja a programot a kormány.


Ugyanakkor a veszélyhelyzet idejére engedélyezték, hogy azok is közfoglalkoztatottak maradjanak, akik az eredetileg megszabott határidőnél, azaz tíz évnél régebben dolgoznak ebben a formában. Ez annak beismerését jelenti, hogy úgy vágják meg – vélhetően a költségek lefaragása céljából – a programot, hogy közben tudni lehet: sokaknak az nem csupán átmeneti megoldás, amíg más munkalehetőséget találnak, hanem az egyetlen legális kereseti lehetőség – írja a portál.


A juttatást a minimálbér szintjére felemelni nem lett volna jó döntés, de az, hogy az elmúlt tizenkét évben napi háromezer forintot kerestek, gyalázat

– mondta a HVG-nek Vécsi István, Ricse MSZP-s polgármestere. Szerinte legalább százezer nettót kellene fizetni, mert a 66,5 ezer forint már a rezsire sem elég. A kisebb falvakban, ha egy háztartás mindkét tagja közmunkából él, és még maszekolni is tudnak mellette, akkor kijönnek belőle, de csak komoly lemondásokkal és persze megtakarításra, tartalékképzésre aligha futja belőle.

Népszerű bejegyzések

.

Népszerű bejegyzések

Oldalak