Szeptember ötödikén megáll az élet, sztrájkolnak a vasutasok


Szeptember ötödikén megáll az élet, sztrájkolnak a vasutasokA Mozdonyvezetők Szakszervezete Küldöttközgyűlése szerdai ülésén úgy döntött, hogy szeptember első hetétől (egész pontosan szeptember 5-től) kezdődően határozatlan idejű sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállítást érintően, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására – olvasható a MOSZ közleményében.


Emlékeztettek, a MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után idén márciusra sztrájkot hirdetett a követelés teljesítésére, bruttó 546.000 Ft kifizetésére. A MÁV Zrt.-vel folytatott – a MÁV-START Zrt. vezetője bevonásával zajló – akkori tárgyalások során, az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel, a felek abban állapodtak meg, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete az általa március 10-re meghirdetett sztrájkot nem tartja meg. 


Az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében. A 2021. évi reálkereset veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt – írják.


A munkabeszüntetést a MÁV-nak is bejelentették.


A MÁV már a bejelentés előtt jelezte, megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. A vasúttársaság közleményében azt írta: „A MÁV és a MÁV-START a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.”


A cég szerint a mozdonyvezetők fizetése 2016 óta 60 százalékkal emelkedett, 2022-ben további 10 százalékos emelést kaptak, így a havi átlagkeresetük eléri a 800 ezer forintot.