Idén rengeteg pénzt fognak a nyugdíjasok kapni, itt a pontos menetrend, hogy mikor mennyit kaphatnak


Idén rengeteg pénzt fognak a nyugdíjasok kapni, itt a pontos menetrend, hogy mikor mennyit kaphatnak



A novemberi korrekció ráadásul csak a január-augusztusi inflációt veszi figyelembe, az őszi pénzromlást egyáltalán nem.


Idén háromszor korrigálják a nyugdíj összegét, és érkezik a nyugdíjprémium is. Kérdés, hogy a brutális rezsiszámlák, lassan megfizethetetlen élelmiszerárak mellett mire lesz mindez elég – és mit kéne csinálnia a kormánynak? Nyugdíjösszefoglaló az év hátralevő részére a Forbes cikkében. 


Hiába érkezik novemberben korrekció és prémium is, az infláció még mindig felemészti a nyugdíj háromszoros felülvizsgálatát. Át kéne gondolnia a kormánynak, meddig hitelezhetik a gyakran létminimum közelében élő kisnyugdíjasok az államháztartás költéseit, várva a hónapokat késő, utólagos kárpótlásokat – miközben a boltokban elrugaszkodó élelmiszerárak és az energiaköltségek rohamos emelkedését azonnal megérzi a pénztárcájuk. Mi az, amit lépni fog az állam a következő hónapokban, és mit kéne igazából csinálnia?


Novemberben a megemelt nyugdíj mellett a felhalmozódott korrekcióval és a prémiummal még 160 ezer forintot – nagyjából egy 14. havi ellátmányt – kaphat egy összegben egy átlagnyugdíjas. Jönnek az emelések. Akkor mi a baj? 


Többek között a korrekciók rendszere, rendszeressége. Hiába mutat ugyanis jól az egyszerre kiutalt pénzösszeg, a több hónapos csúszásnak köszönhetően a nyugdíjasok bő fél évig tulajdonképpen hitelezik a kormányt. Ez pedig egy olyan inflációs környezetben, ahol hónapról hónapra ugrásszerűen változnak az árak, már nem állja meg a helyét: azok hatását a különösen árérzékeny nyugdíjasok azonnal tapasztalják, az ellátmány kiegészítését viszont csak hónapokkal később kapják meg.


A novemberi korrekció ráadásul csak a január-augusztusi inflációt veszi figyelembe, az őszi pénzromlást egyáltalán nem, és ez hatalmas veszélyt jelenthet a kisnyugdíjasoknak.