Végre megjött az MVM-től a jelleggörbe. Azaz, ennyi gázt fogyaszthatsz havonta kedvezményes áron


Végre megjött az MVM-től a jelleggörbe. Azaz, ennyi gázt fogyaszthatsz havonta kedvezményes áron



Olvasóink nyár óta tömegesen kérdezik tőlünk, és most végre tisztába tette az MVM, hogy a földgáznál az egyes hónapokra lebontva milyen átlagfogyasztást vesz figyelembe a jelleggörbe alapján, illetve hogy ez mennyiben módosul ahhoz képest, hogy milyen gázszerződése van a családnak.


Az ezzel kapcsolatos igen részletes tájékoztatás a


Hogyan veszi figyelembe a számlázás a 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiséget?

kérdés alatt található.


A kiindulópont az, hogy éves szinten 63 645 megajoule, legalább 1729 köbméter gáz biztosított rezsicsökkentett áron.


Átalánydíjasoknál


Ha az átalánydíjasoknál a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár fog szerepelni. Ha a várható éves fogyasztás meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán. A havi kedvezményes, rezsicsökkentett határ attól függően változik, hogy az adott ciklus (hónap) hány napos, tehát 30 nap esetén 5231 megajoule, 31 napos hónap esetén pedig 5405 megajoule. Két példán, illetve ábrán keresztül mutatják be, mi a helyzet, ha átlagfogyasztás alatti, illetve feletti az átalánydíjas.


Az első esetben a felhasznált földgáz mennyisége 1500 köbméter (52 350 megajoule), azaz kevesebb, mint a kormányrendeletben meghatározott, 63 645 megajoule, legalább 1729 köbméter/év kedvezményes mennyiség, míg a második példában a felhasznált földgáz mennyisége az egy éves periódusra 2000 köbméter (69 800 megajoule), azaz több, mint a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség.


Mindkét esetben az első 11 hónapon át egyenletes mennyiségről készül részszámla, így az ügyfél átalánydíjat fizet, azonban az éves elosztói leolvasást követően az elszámoló számla mértéke a megelőző 11 részszámlától eltérő lehet, hiszen a tényleges fogyasztás ebben az utolsó számlában kerül elszámolásra. Ha a részszámla alapját képező mennyiség jól volt beállítva, az elszámoló számla nem tartalmaz nagy eltérést – írják.


Diktálósoknál


Nem átalánydíjas (egyenletes részszámlás) fizetési mód választása esetén a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása – idő- és fogyasztásarányosan – a fogyasztási jelleggörbe alapján történik.


A fogyasztási jelleggörbe azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakossági ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent.


Ez az elszámolási mód tehát a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít.