10 év börtön várhat azokra a hadköteles magyar katonákra- miután a kormány elfogadta ezt a törvénymódosítást a behívással kapcsolatban


10 év börtön várhat azokra a hadköteles magyar katonákra- miután a kormány elfogadta ezt a törvénymódosítást a behívással kapcsolatban



Nehezebb lesz elkerülni a hadköteleseknek a bevonulást, miután módosította a büntető törvénykönyvet a kormány.


A Büntető törvénykönyv (Btk.) idén nyári módosításával a kibúvás a katonai szolgálat alól már azelőtt szankcionálható lesz, ha a kormány még csak benyújtotta a hadiállapotról szóló javaslatot – írta a Telex.


Ez azt jelenti, hogy nem kell megvárni, míg hivatalosan is hadiállapotot hirdet az Országgyűlés, ugyanis azok a hadkötelesek, akik nem akarnak bevonulni vagy igyekeznek megakadályozni besorozhatóságukat, gyakorlatilag szinte azonnal büntethetők lesznek.


Aki például a megjelenési vagy bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, illetve testét megcsonkítja, egészségét károsítja, vagy megtévesztő magatartást tanúsít, bűntett miatt öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


A mostani módosítást indokolja a 2020-as, kilencedik Alaptörvény-módosítás is, amely meghatározta a különleges jogrend eseteit: hadiállapot, szükségállapot és vészhelyzet. Ehhez kellett igazítani bizonyos szabályozásokat is.


Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke, Kósa Lajos a Telex kérdéseire azt mondta, hogy a sokoldalas módosító az ő ismeretei szerint technikai változtatásokat tartalmaz. Az pedig, hogy korábban az Alaptörvényben meghatározott hatféle rendkívüli jogrendből három maradt, csak egyszerűsíti a helyzetet.


Ezzel kapcsolatban Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság szocialista alelnöke azt mondta, szerinte itt az számít nyugtalanítónak, hogy az alkotmányos rend felforgatására irányuló tevékenység is szükségállapothoz vezethet. Hozzátette, azt nem tudni, mi számít felforgatásnak, ez a mindenkori kétharmados parlamenti többség érzékenységén múlhat.


Emellett felhívta a figyelmet, hogy az Alaptörvényből kikerült az a korlátozó rendelkezés, miszerint a honvédséget csak akkor lehet bevetni szükségállapot idején, ha a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok alkalmazása már nem elegendő. Az új honvédelmi törvényben már csak annyi szerepel, hogy „a Magyar Honvédség fegyverhasználati joggal közreműködik egyes szükségállapoti feladatokban”.