Bármikor becsöngethet a Rendőrség és 300 ezerre büntethet, ha a kéményedből kijövő füst ILYEN színű


Bármikor becsöngethet a Rendőrség és 300 ezerre büntethet, ha a kéményedből kijövő füst ILYEN színű



Ne fűtsünk szeméttel vagy nedves fával – erre figyelmeztet a katasztrófavédelem. A nem megfelelő tüzelő nemcsak káros, hanem a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkre teheti.

Idén szeptember végéig naponta átlagosan húsz lakástűz keletkezett Magyarországon, a fűtési szezonban ez a szám azonban csaknem negyedével szokott nőni: naponta átlagosan 24 lakás gyullad ki, idén szeptember végéig csaknem 5600 lakástűz volt Magyarországon. 443 ember megsérült, 58 emberen már nem lehetett segíteni. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint ennek az az oka, hogy télen több időt töltünk otthon, többet főzünk, többet világítunk és többet fűtünk.


De az sem mindegy, hogy utóbbit mivel tesszük. Mukics Dániel az InfoRádióban kiemelte: az, hogy valami ég, nem jelenti azt automatikusan, hogy az alkalmas is tüzelőnek. „Mindenkit arra kérek, hogy lehetőség szerint olyan anyaggal fűtsön, amire a kályháját megtervezték” – tette hozzá a szóvivő, arra is felhívva a figyelmet, hogy a jogszabály alapján szeméttel fűteni tilos! Ez alól az egyetlen kivétel a fekete-fehér újságpapírral való begyújtás.


A jogszabály szerint Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabályilag tilos. Az otthoni tüzelőberendezésekben kizárólag a hivatalos tüzelőanyag-kereskedésekben vásárolható tüzelőanyagokat, valamint saját háztartásban keletkezett kezeletlen faanyagot és papírt lehet elégetni. Minden más elégetése súlyosan egészségkárosító, és 300 ezer forintos pénzbírsággal sújtható.