Ez a hiba, ami miatt sokkal többet fizetsz télen a fűtés számláért, mint amennyit kéne


Ez a hiba, ami miatt sokkal többet fizetsz télen a fűtés számláért, mint amennyit kéne



Hazánkban a fűtés szezon általában októberben veszi kezdetét és egészen márciusig, áprilisig kinyúlik. A fűtés kezdete általában egybe esik az óra téli időszámítás szerinti átállításával, valamint a kinti hőmérséklet csökkenésével és ez mind emeli a fűtésszámla költségét.


Lakásunk helyiségeinek fűtése az elhasznált energia mennyiség 70 %-át teszi ki, így nem csoda, ha mindenki spórolásra törekszik. Ahhoz, hogy a tél folyamán kellemes hőmérséklet uralkodjon a lakásunkban, a szakemberek a folyamatos fűtést ajánlják.



Elsősorban a gázzal való fűtést részesítsük előnyben, természetesen, ha van rá lehetőség,


De ugyan olyan jó szolgálatot tehet a fával- vagy pelettel működő kazán vagy az elektromos fűtőtest is. Ne feledkezzünk meg a napkollektorokról sem, melyek nagyon hatékonyaknak bizonyulnak a lakás fűtése során.


Néhány módszer arra, hogyan tartsuk a maximumon a meleget a lakásunkban minimális költségek mellett!


1. Szigeteljük a lakást, cseréljük le az ablakokat, ajtókat


· Szigeteljük le a lakás falait, cseréljük ki a nyílászárókat, ez majdnem 50 %-kal csökkentheti a számláink költségét.


2. Állítsuk be a kazánt, hogy hamarabb bekapcsoljon


· Állítsuk be a kazánt úgy, hogy azelőtt kezdjen fűteni, mielőtt felkelnénk reggel. Ha kb.30 perccel az ébredést megelőzően működésbe lép a kazán, kellemes meleg fogad bennünket az ébredést követően. Ez esetben egy hordozható, digitális termosztát beszerzése jó befektetés lehet.


3. Húzd be a függönyöket


· Húzzuk be a sötétítőket éjszakára, mert ezek szigetelőként működhetnek a hideg ellen. A nappali napsütést viszont engedjük be a lakásba, mert ez hozzájárul a folyamatos benti meleghez.


4. Tökéletesítsd a szigetelést a lakásban


· Végezzük el a tetőtéri szigetelést is, hiszen a meleg 25 %-a a tetőtéren keresztül illan el. Bár ez első hallásra költségesnek tűnhet, hosszútávon biztosan megtérül majd a befektetésünk.


5. Hagyd a fűtőtesteket szabadon


· Hagyjuk szabadon a fűtőtesteket, ne tegyünk bútorokat elejébe, ne pakoljuk tele nedves ruhával, hogy keringhessen a meleg levegő.