Sokkal több pénzt kapnak a nyugdíjasok a vártnál.


Sokkal több pénzt kapnak a nyugdíjasok a vártnál.



22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól. Jelenleg több mint 500 ezer nyugdíjas részesül 100 ezer forint alatti havi ellátásban, ám ha bekövetkezik a 13 százalékos emelés, akkor 200 ezerrel csökkenhet ez a szám – nyilatkozta Farkas András nyugdíjszakértő az RTL-nek.


Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter az RTL Híradó kérdésére azt mondta, egyelőre 13 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok. A költségvetésnek több mint 500 milliárd forintjába kerülhet ez az emelés a Nyugdíjguru.hu szerint.


Farkas András nyugdíjszakértő szerint jelenleg több mint 500 ezer nyugdíjas részesül 100 ezer forint alatti havi ellátásban, ám ha bekövetkezik a 13 százalékos emelés, akkor 200 ezerrel csökkenhet ez a szám, de 300 ezren jövőre is havi 100 ezer forintnál kisebb ellátást kapnak majd ilyen inflációs körülmények között.



A 13 százalékos nyugdíjemelés is kevés – mondja Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke, szavai szerint ugyanis a nyugdíjasoknak élelmiszerre arányaiban sokkal többet kell költeniük a nyugdíjukból, mint korábban.


„Vannak olyanok, akik már ma ott tartanak, hogy el kell dönteniük, a rezsijüket fizetik-e ki, a gyógyszerüket veszik-e meg, vagy élelmiszert vesznek. Mind a hármat nem tudják” – mondta.