Újabb orvost kaptak el, akik hálapénzt fogadott el. Ezért van egyre kevesebb orvos az országba?


Újabb orvost kaptak el, akik hálapénzt fogadott el. Ezért van egyre kevesebb orvos az országba?



Sorozatban indulnak eljárások azon egészségügyi dolgozók ellen, akik hálapénzt fogadnak el. Noha a Nemzeti Védelmi Szolgálat is részt vesz a megvesztegethető orvosok kiszűrésében, ennek ellenére mindig vannak, akik fennakadnak a rostán.


A győri kórház egyik főorvosa az érintett

Vesztegetés gyanújával indított eljárást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság – közölte oldalán a rendőrség. Mint írják a Petz Aladár Egyetemi Kórház egyik főorvosa ellen folytattak nyomozást, aki az elmúlt időszakban több betegétől fogadott el hálapénzt.



Előbb őrizetbe, majd bűnügyi felügyeletbe került

A nyomozók a doktort gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, majd ezt követően a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletét rendelte el. Amennyiben bűnössége bebizonyosodik, akár üt év szabadságvesztést is kaphat



Kriminalizált hálapénzt

A hálapénzt 2020-ban, az orvosi bérek rendezésével vezette ki a kormány. Mindezt úgy tette, hogy a büntető törvénykönyvben bűncselekménnyé nyilvánítottak mindenféle előny adását és elfogadását – nem csak az előzetesen, de utólagosan is.



Sokan buknak le

Némiképp meglepő a most elfogott győri orvos óvatlansága, ugyanis az utóbbi időkben folyamatosan buknak le azok az egészségügyi alkalmazottak, akik pénzt fogadnak el a betegektől. Sőt, a Nemzeti Védelmi Szolgálat úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokat is végez. Ennek keretében a szervezet egyik tisztje megpróbálja megvesztegetni a kockázatelemzés során kiválasztott orvost. Amennyiben nem fogadja el a pénzt, úgy nem történik semmi.