Elfogadták : 48 ezer forintos támogatást kapnak a rászoruló gyerekesek


Elfogadták : 48 ezer forintos támogatást kapnak a rászoruló gyerekesekOktóbertől igényelhetik a rászorulók az évi 48 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.


A testület egyhangúlag támogatta a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló rendelet módosítását, amellyel jelentősen kibővítik a támogatásra való jogosultságot, duplájára emelik a leginkább rászoruló budapesti háztartások számára hozzáférhető

összegét, valamint lehetővé teszik a vezetékes gáz- és a villamosenergia díjának támogatását is.

Hirdetés
Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint - évi 24 ezer forint támogatásban részesülhetnek.


A távhőszolgáltatási, valamint a víz-, csatorna és szemétszállítási díjtámogatás mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is biztosítanak, havi 2000-2000 forint összegben. A havi 4000 forint támogatásra jogosult háztartások így a továbbiakban kettő - általuk választott - díjtámogatásban részesülhetnének, egyenként havi 2000 forint összegben.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester a javaslat vitájában arról beszélt, hogy az extra plussz bevételeknek ne csupán 5, hanem 10 százalékát fordítsák rezsitámogatásra, így havi 6000 ezer forintra nőhetne a juttatás. Wintermantel Zsolt szerint a támogatások folyósításában közreműködő Hálózat Alapítvány nem működik hatékonyan, képtelen a feladata ellátásra. Az előbbiek miatt a Fidesz-KDNP módosító javaslatot is benyújtott, de azt a testület nem támogatta.