Orbán friss beszéde: rosszabbul fogunk élni, össze kell húzni nagyon a gatya madzagot


Orbán friss beszéde: rosszabbul fogunk élni, össze kell húzni nagyon a gatya madzagot



Orbán Viktor kedd délelőtti beszédében, úgy tűnik, végre szembenézett a valósággal, és elkezdte felkészíteni a választóit is azzal: ebből a gödörből bizony nem fogunk kijönni anélkül, hogy ne éljünk egy kicsit rosszabbul. Arról persze nem beszélt, hogy jelentős részben pont azért kerültünk ennyire mélyre, mert azt utóbbi években túlnyújtózkodtunk a takarónkon.

Orbán Viktor miniszterelnök szokatlan dolgot tett november 29-én délelőtt: szembesítette a valósággal a népet. Ugyan a a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című rendezvényen tartott beszédében volt pár optimista mondata is (szerinte például jövőre ki lehet maradni a recesszióból, 2023 decemberére pedig egyszámjegyű lehet az infláció), de azért alapvetően inkább a borús valóságot ismertette:

olyan energiaválságba kerültünk, amiben a korábbi modellek nem használhatóak;

saját mentőcsónakot kell építeni a magyar gazdaság számára, ami egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól, és képes fenntartani a magyar cégek működését;

az energia, az infláció és a kamatok a magyarokat is sújtani fogják;

elő kell teremteni valahonnan 10 milliárd eurót, azaz nagyjából 4000 milliárd forintot a költségvetésben;

nem lehet csökkenteni a tb- vagy más járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni.

De ha éppen a magyar út az egyik ok?

Mindezek reális helyzetértékelést mutatnak a kormányfő részéről, de a meglepő őszinteségen túl egy nagyon fontos elem is kimaradt. A Fidesz módszeresen elfeledkezik arról, hogy a más országokhoz képest súlyosabb gazdasági tünetek (nagyobb infláció, magasabb kamatok, hiányjelenségek, erősebben zuhanó devizaárfolyam) alapvető oka, hogy

hosszú éveken át túlnyújtóztunk a takarónkon.

Erősen növekedett a magyar gazdaság, és ezt a növekedést a nagyon alacsony kamatok, a rengeteg uniós forrás, az ennek nyomán államilag támogatott hitelek csak fújták és fújták fölfele. Most pedig már látszik – bármennyire is nehéz ezzel szembesíteni a lakosságot, de?

a kilábalást valójában csak az hozhatja el, ha most rosszabbul fogunk élni.