699 forint most a gázolaj ára, de nézzék, mi jöhet hamarosan


699 forint most a gázolaj ára, de nézzék, mi jöhet hamarosanGulyás Gergely miniszter a Mol elnök- vezérigazgatójával, Hernádi Zsolttal közösen bejelentette, hogy vége a benzinárstopnak. De mi lesz így a gázolaj árával? 


 A 95-ös benzin 641 forintba kerül, dízelt pedig 699 forintért tudunk tankolni, ennyi a gázolaj piaci ára. Az Index annak járt utána, milyen irányba mozdulhatnak el az árak a következő időszakban.


A KSH adatai szerint egyébként december 2-án a benzin literenkénti piaci ára 10, a gázolajé 11 forinttal csökkent (617, illetve 681 forintra), ami remekül illeszkedik egy folyamatba. A benzin november 16., a gázolaj ára október 26. óta egyre kevesebb, mivel az olaj világpiaci ára drasztikusan csökkent, ami lassan leszivárog a végfelhasználókhoz is.


De nézzünk pontos számokat és hasonlítsuk is össze a korábbiakkal. Kedden az amerikai kőolaj jegyzési ára a tőzsdén 3,5 százalékkal zuhant és már ott tart, mint 2021. december 23-a óta soha. 74,25 dollárt kérnek egy hordóért, ami 40 százalékos zuhanás a 130 dolláros maximum árhoz képest. 


Ez a lap szerint azt vetítheti előre, hogy hamarabb csökkenhet a benzinés a gázolaj ára, mint gondolnánk.