Gulyás: a következő év lesz a legnehezebb.


Gulyás: a következő év lesz a legnehezebb.



Gulyás Gergely szerint a következő év nehéz lesz, valószínűleg a 2010-ben elkezdődött kormányzás óta a legnehezebb – írja az MTI a miniszter lakiteleki beszéde alapján, amit a Lakitelek Népfőiskola évzáróján tartott. Gulyás szerint azzal, hogy az Európai Unió szankciókat vetett ki Oroszországra, amiért megtámadta szomszédját, az unió hozzájárult, hogy „a mindennapi életben Európa elszenvedője lett ennek a háborúnak”.


A nehézségekhez hozzájárult még a járvány is, de úgy látja, hogy Magyarországon a Trianon óta eltelt bő évszázad legjobb időszaka a 2010-es kormányváltás és a járvány kitörése közötti évtized volt, ami szerinte részben a kormány növekedést célzó gazdaságpolitikája is hozzájárult.


Azonban – Gulyás szerint – ehhez volt köze azoknak a szellemi központok is, amiknek az egyik legjobb példája a Lakitelek Népfőiskola, így a nehéz években sem szabad feladni azokat a célokat, amik között kiemelt helyet foglal el a közösségek megerősítése és azoknak a kulturális és tudományos, a hagyományokat megőrző központoknak a működtetése, illetve fenntartása, mint amilyen a lakiteleki is.


Hangsúlyozta. hogy a népfőiskola amellett, hogy egyre épült és fejlődött az elmúlt évtizedekben, az eredeti szellemiségéből sem vesztett semmit. Gulyás szerint Lakitelek már 1987-ben is „a belső szabadság megjelenése volt a diktatúra időszakában”, annak a belső szabadságnak, ami képes volt kimondani, hogy változtatni kell és a nemzeti oldal megerősödésére van szükség.


Szerinte a Lakitelek Népfőiskola most és még hosszú időn keresztül azokat a közös célokat szolgálja, amiknek köszönhetően Magyarország Európán belül kisebbségi álláspontot képviselve meg tud maradni, illetve Magyarországon belül az európai kisebbségi álláspont erős többséget kap.


Gulyás azt gondolja, hogy elmúlt évtizedek részben a rendszerváltozás és nagyon látványosan 2010 óta olyan fejlődést hoztak, ami egyrészt maradandó, másrészt hosszú évtizedeken keresztül biztosítja azt, hogy legyenek olyan szellemi központok, ami a konzervatív, a hagyományokat fontosnak és értéknek tartó, illetve megőrizni akaró közösség a jövőjét is építeni tudja.