Hamarabb jön a nyufgdíj, és jövőre sokkal több érkezik, újabb jó hír a nyugdíjasoknakEgymást érik a nyugdíjasokat kedvezően érintő bejelentések. Például az idei utolsó juttatásuk hamarabb jön, jövőre pedig jóval több pénzt kapnak majd.


Az már biztos, hogy idén előbb fizeti ki a nyugdíjakat a Magyar Államkincstár, ahogy azt is bejelentette a pénzügyminiszter, hogy jövőre mikor utalják a 13. havi juttatást. Ezen kívül a nyugdíjemelés mértéke is kezd körvonalazódni. Mutatjuk a részleteket.

Idén előbb jön a nyugdíj

A december havi nyugdíjakat 2022. december 2-án, pénteken utalja a Magyar Államkincstár. Ez azt jelenti, hogy már pénteken a számlán lehet a pénz. Amennyiben az ellátást postai úton kérte valaki, akkor a nyugdíjkifizetési naptár szerint kapja azt meg. Ez azt jelenti, hogy az ünnepi időszakban a postás december 2-a és december 14-e között viszi a december havi nyugdíjat-írja az infostart.hu.


Ennyivel nőhet a nyugdíj jövőre

Az már most biztos, hogy az utóbbi évek legnagyobb nyugdíjemelésére lehet számítani januárban, amelynek pontos mértéke egyelőre nem ismert. Hogy mennyi lesz az annyi, viszonylag könnyű meghatározni a Világgazdaság szerint: a törvény szerint ugyanis a jövő évi infláció mértékével megegyezően kell emelni a nyugdíjak értékét. Már csak az a kérdés, hogy 2023-ban mekkora lesz az áremelkedés mértéke. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint 13%, más szakértők szerint 16-17%. Előbbi esetben 22.000 forinttal nőhet az átlagnyugdíj jövőre, utóbbi esetben nagyjából 30.000 forinttal. Az, hogy a kettő közül melyik, december 22-én, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő inflációs jelentésekor dőlhet majd el végleg.