Kiderült, ennyi lehet a januári nyugdíjemelés összege. 5 számjegyű!


Kiderült, ennyi lehet a januári nyugdíjemelés összege. 5 számjegyű!



Az már biztos, hogy az utóbbi évek legnagyobb nyugdíjemelésére lehet számítani januárban, amelynek pontos mértéke egyelőre nem ismert. Varga Mihály pénzügyminiszter a héten is tárgyalt ez ügyben, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig korábban 13 százalékot prognosztizált, de szakértők szerint ez is kevés lesz.


Január és február kiemelten fontos hónapnak ígérkezik a magyar nyugdíjasoknak, az elszálló infláció miatt ugyanis jelentős emelésre számíthatnak. Ezt hétfő délután Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, aki a Facebookon tette közzé, hogy a gazdasági kabinet már tárgyal az emelés mértékéről.  

 

Januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban érkezik a 13. havi ellátás. Azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megvédjük a nyugdíjak értékét  

– írta a pénzügyminiszter. Konkrét számokat ugyanakkor nem közölt, így továbbra is kérdéses, hogy mekkora lehet az emelés. Ezt viszonylag könnyű meghatározni, hiszen a törvény szerint a jövő évi infláció mértékével megegyezően kell emelni a nyugdíjak értékét. Mindössze egy gond van a szabállyal: egyelőre nem lehet tudni, hogy 2023-ban mekkora lesz az áremelkedés mértéke. Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 13 százalékos inflációt prognosztizált és hozzátette: nagyjából ekkora emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok januárban. Az ugyanakkor csak december 22-én, a Magyar Nemzeti Bank következő inflációs jelentésében foglaltaknak megfelelően dől el, hogy hány százalékkal nőnek a nyugdíjak Magyarországon a következő évben.  


A kormány célja egyértelmű: meg kell őrizni a nyugdíjak reálértékét, azaz az infláció mértékével kell azokat emelni. Más kérdés, hogy a 13 százaléknál várhatóan nagyobb lesz jövőre a pénzromlás, bár az év végére lesz egy fokozatos csökkenés, a jelenlegi előrejelzéseink szerint 16-17 százalék lehet az éves infláció mértéke

– mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy jövőre év közben újabb nyugdíj-kiegészítés prognosztizálható.


„A januári 13 százalék egy fair emelés, még ha a nyugdíjas-infláció ennél jóval magasabb, hiszen az idősek a pénzük nagy részét élelmiszerre és gyógyszerre költik, amelyek nagyobb mértékben drágultak, mint a tartós fogyasztási cikkek. A kormány ugyanakkor nem igazán tehet mást, nem emelhet előre nagyot, mert utána nem veheti el ezt az összeget, így kénytelen utólag kompenzálni” – tette hozzá.  


Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója szerint a 10 százalék feletti növelés biztos, a legvalószínűbb egy 13 százalék körüli, ezután ugyanis még a kormánynak lesz lehetősége emelni év közben. Ennél nagyobb, 16-17 százalék most meglepő lenne.   

Egyszázaléknyi nyugdíjemelés jövőre 45 milliárd, azaz a 13 százalék 585 milliárd forint többletkiadás az államnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy februárban már az emelt nyugdíjakkal érkezik a 13. havi juttatás, akkor ez összesen ezermilliárd forintnyi pluszt jelent a nyugdíjasoknak az év elején – mondta Farkas András. 

 A 13 százalékos emelés azt jelentené, hogy a most nagyjából 175 ezer forint körüli átlagnyugdíj 198 ezerre növekedne, ha pedig a legrosszabb, 17 százalékos infláció valósul meg, az további, nagyjából 8 ezer forintos emelést hozna magával év közben.