Köhögésre és torokfájásra a legjobb ital a hagymatea. Itt a tökéletesített recept


Köhögésre és torokfájásra a legjobb ital a hagymatea. Itt a tökéletesített recept


Már nagyanyáink is ismerték a hagymatea receptjét, mely kiválóan enyhítette a köhögést és egyéb légúti megbetegedések tüneteit. A természetes gyógymód azonban az elmúlt évtizedekben sajnos feledésbe merült.

Íme néhány recept, ahogyan régen alkalmazták:


Hagyományos hagymatea: 

Karamellizálj egy edényben két evőkanál barna cukrot, majd önts hozzá fél liter vizet. Tedd bele két fej vöröshagyma külső héját. Az egészet forrald fel, majd hagyd hűlni negyed órát - illetve addig, amíg fogyasztható nem lesz. Ha szeretnéd - miután langyosra hűlt -, még ízesítheted egy kevés mézzel.

Hagymatea egyszerűen:

Tegyél fel fél liter tisztított vizet főni. Ha felforrt, akkor dobd bele 2 vöröshagyma külső burkát, forrald még 1 percig, majd fedő alatt hagyd állni negyed órát. Ha iható hőmérsékletűre hűlt, tegyél bele 2 evőkanál mézet. Fontos, hogy ne a forró teához adjuk a mézet.

Hagymatea egész hagymával:

A hagyma héját hámozd le, és tedd félre, mert később kelleni fog. A hagymát vágd fel vékony szeletekre. Karamellizálj 2 evőkanál cukrot, és dobd rá a szeletelt hagymát. Pirítsd együtt pár percig. Öntsd fel fél liter tisztított vízzel, dobd bele a hagymahéjat és forrald pár percig, majd fedő alatt hagyd kihűlni ihatóra.

Köhögéscsillapító hagymaszirup:

Egy deciliter vízben keverj el három evőkanál cukrot, majd forrald fel. Hagyd kihűlni, és tegyél hozzá egy kisebb fej, nagyon apróra vágott vöröshagymát. A léből naponta három-öt alkalommal egy-két teáskanálnyit fogyassz megfázásos betegségek, főleg köhögés enyhítésére.