Rendkívüli bejelentésre készül a kormány, ma este fél 11 kor.. Valószínűleg ez lesz a téma


Rendkívüli bejelentésre készül a kormány, ma este fél 11 kor.. Valószínűleg ez lesz a téma



Kedd este 21:45-kor meghívót küldött ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelyből kiderült, hogy háromnegyed óra múlva,

22:30-kor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér.

Várhatóan a benzinárstop jövőjéről jelentik be a kormány friss döntését. A szerkesztőségek 14 percet kaptak a regisztrációra.


Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac”

– fogalmazott, és ezzel arra utalt, hogy el kell törölni a benzinárstopot.

Arról beszélt, hogy a Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóik éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaik folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereik pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon. A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag.

A szakértők a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég azt nyilatkozta:

„A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk, vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.”

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet.