Rendkívüli közlemény: Orbán Viktor minden magyar háztartásnak Karácsonyi ajándékként bejelentette: több százezer forintos...


Rendkívüli közlemény: Orbán Viktor minden magyar háztartásnak Karácsonyi ajándékként bejelentette: több százezer forintos...Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter december 21-én, szerda éjjel. Ezzel egy időben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kihirdette két új rendeletét a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyben.

Az Energiaügyi Minisztérium néhány perccel éjfél előtt küldött közleményében Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelentette be, hogy az átlagfogyasztás felett sem emelkednek a gáz- és áramárak januártól. A tárcavezető tájékoztatott: az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a MEKH állapítja meg.

A MEKH DÖNTÉSE SZERINT E KÖRBEN 2023. JANUÁR ELSEJÉTŐL IS A JELENLEGIEKKEL MEGEGYEZŐ ÁRAKAT KELL ALKALMAZNI.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is.

 

A miniszter közleményében hangsúlyozta: az európai felhasználók közül a magyar emberek kapják a legolcsóbban a földgázt, és a második legkedvezőbb árat fizetik az áramért. Még az átlagfogyasztást ötödével meghaladó háztartások költségeinél is csak a szerbiai fogyasztók számára kerül kevesebbe a két legfontosabb energiahordozó.

Az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. 2023 elején tehát az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak. Januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.